Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation? Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.

Digital Workshop om direktförsäljning och alternativa matnätverk

Jordbrukets dåliga lönsamhet och den lilla andelen producenten får av mat som säljs i butiken diskuteras ofta. Kan direktförsäljning vara en lösning för att förbättra gårdens lönsamhet?

SLC - Export
Hjälp med export finns att få för mindre livsmedelsföretag

Att exportera livsmedel utanför Europa intresserar små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen. Det kan kännas utmanande att reda ut alla krav som gäller vid export, men till exempel kan Livsmedelsverkets experter inom export bistå med tips och råd.

Understöd kan sökas för hållbar vattenhushållning

Från och med mitten av oktober kan statligt understöd sökas för hållbar vattenhushållning på jord- och skogsbruksområden i hela landet från Natur-, trafik-, och miljöcentralen i Norra Österbotten (NTM-centralen).

SLC - Minkavler High Res
Experter söker orsaken till corona hos danska minkar

Coronasmitta har påträffats i åtminstone 41 minkfarmer i danska Nordjylland. Eftersom spridningen verkar öka, överväger myndigheterna att avliva en miljon minkar på upp till etthundra farmer. Samtidigt forskar experter febrilt efter orsakerna.

Danska småpartier vill förbjuda minkfarmer

Danmark är världens största producent av kvalitetspäls från minkar. Coronaviruset kan bli ett hårt slag mot branschen. Nu kräver regeringens två stödpartier Sosialistisk Folkeparti (SF) och Enhedslisten att pälsdjursnäringen ska avvecklas.

Risk för fler regler i nästa CAP

Lantbrukets vattenanvändning håller just på att utredas av EU:s revisionsrätt. Den vill kontrollera om reglerna som finns i dag verkligen bidrar till att vattenresurserna används på bästa sätt.

SLC - Beskogningsstod
Lagförslag om stöd för beskogning till riksdagen

Regeringen har lämnat en proposition med förslag till lag om stöd för beskogning av områden som inte längre är i användning, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Thomas Blomqvist: Stöd till beskogning är praktiskt klimatarbete

– Beskogning är en mycket konkret åtgärd för att binda kol och skapa så kallade kolsänkor, säger Thomas Blomqvist (Sfp), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Atria köpte Domretor

Atria Finland har genom ett företagsköp den 30 september köpt hela aktiestocken i företaget Domretor i Kauhava.

SLC: Allemansrätten ger frihet under ansvar

I en tid då allt fler rör sig i skog och mark anser SLC att det är skäl att påminna om vad som är tillåtet, och inte tillåtet, inom ramen för allemansrätten.

SLC - Soder1
Äppeldagen 2020 var en succé

Ett sällan skådat höstväder gjorde att människorna lockades till Söderlångvik Gårds Äppeldag förra veckoslutet som aldrig förr. Solen sken och temperaturmätaren visade sommargrader då besökarna njöt av äppel, god mat, marknad och levande musik.