Över förväntan för åländska Skördefesten

Åländska Skördefesten i skuggan av coronapandemin överträffade arrangerande Skördefestens Vänners förväntningar.

SLC - Vaxthus
Kom till Houtskär och odla tomat!

Mitt i Åbolands skärgård väntar 4.500 kvadratmeter växthus och en trogen kundkrets på en äventyrslysten köpare med starkt intresse för växthusodling. Trots att försäljningen ökat de senaste åren har paret Isaksson bestämt sig för att gå i pension, efter 40 år i branschen.

SLC - Dsc02871
Harmonisk våtmark för barn och bär

En mångfunktionell och miljövänlig våtmark som ska ge skolbarn och andra besökare lugn och harmoni och dessutom kan fungera som bevattningsreserv för fem hektar bärodling växer fram på Gibbölenäset i Finström på Åland.

SLC - Framtidsodlarna Forsgard
Framtidsodlarna del 5: Nya potatistrender via produktutveckling

Det femte avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om framtiden för vår potatis. Kjell Forsgård i Jeppo, Nykarleby, jobbar hårt för att försöka vända trenden för potatiskonsumtionen i landet.

SLC - Potuppt4
Potatisupptagningen på slutrakan i Sydösterbotten

Den här veckan avslutar de flesta potatisodlare i Sydösterbotten upptagningen. Och skördemässigt ser det relativt bra ut med tanke på det varierande vädret under växtsäsongen, säger Per-Erik Englund i Dagsmark.

SLC - Eko Eu Bio
SLC:s ekoutskott: Bara certifierad ekologisk produktion får säljas som eko

Ekoproducenterna i Svenskfinland är oroliga över att marknadsföring och försäljning av produkter som nästan eko har fått fotfäste inom direktförsäljningen av lantbruksprodukter.

SLC - Img 8829
Kristian fick hjälp av ”Ta hand om bonden”

Den stödjande verksamheten ”Ta hand om bonden” får tack vare fortsatt statsfinansiering en förlängd verksamhetstid med ytterligare två år. En av dem som har använt sig av Ta hand om bonden-tjänsten är grisfarmaren Kristian Härtull i Vörå. När mycket i livet och vardagen under en tid kändes tungt och hopplöst och tankarna blev alltför negativa beslöt han sig för att kontakta Susann Rabb.

SLC - Gronpris1
Låga priser pressar grönsakssektorn

Coronaviruset har bidragit till ökad konsumentefterfråga på grönsaker. Men trots både ökad produktion och försäljning kommer 2020 att bli ett svagt år prismässigt för Närpes Grönsaker. Prisbilden har under året varit väldigt utmanande på flertalet produkter.

SLC - Fonterra Photos Fonterra Darfield
Fonterra måste sälja sina mjölkgårdar i Kina

Den nyzeeländska mejerikoncernen Fonterra säljer ut sina mjölkgårdar i Kina. Koncernen har gjort tresiffriga miljonförluster och måste nu dra konsekvenserna.

Ledaren: Hög tid för EU att tillåta gensaxen

En återgång till alternativa odlingsmetoder räcker inte för att trygga ett jordbruk som förväntas producera livsmedel för en växande befolkning. Nya gentekniska metoder, i synnerhet gensaxen CRISPR/Cas9, kan bidra till att förädla fram härdigare växtsorter som skonar jordbruksmarken. Och de sorterna ska bland annat klara av att växa och producera med lägre nivåer av växtskyddsmedel. EU:s ständiga hänvisning till försiktighetsprincipen är inte längre tidsenlig. Nu behöver EU:s jordbrukare få tillgång till alla redskap i dagens verktygsback.

Dystra ekonomiska tider framför oss

Men ett stöd ger förstås inte ge mer jobb och det är precis vad som skulle behövas. Nu verkar det definitivt som att tröskeln för att ta till åtgärder som begränsar och försvagar den nationella ekonomin blivit avsevärt högre än den var på våren. Ur en nationalekonomisk synvinkel kan man konstatera att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

SLC - Taklagsol
Taklagsöl