Förra veckan hade LF en intressant artikel om marmorerat kött från utmönstrade mjölkkor. Tanken är god, men enligt vad jag erfarit under mina år som rådgivare inom nötköttsproduktion är mjölkkor inte särskilt lämpliga för ändamålet, skriver Jan-Olof Johnsson.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
I Finland klassades torven som icke förnybart genom ett politiskt beslut, efter lottdragning. Det beslutet måste vi leva med, men vi ska inte felaktigt tala om torven som fossilt, påpekar Jan-Ove Nyman.

Stigande olje- och gaspriser har fått igång diskussionen om biogas på allvar. I Österbotten har det redan skett mycket och mer är på gång. Nu bygger Vörå Biogas Ab en tankstation i Vörå och målet på sikt är att också producera gasen. Att jordbrukarna själva får en del av kakan är viktigt.

Tyska forskare har för första gången fullständigt dechiffrerat potatisens högkomplexa genuppsättning. Upptäckten kommer att få stor betydelse för förädlingen av nya, robusta och välsmakande potatissorter som stärker den globala matsäkerheten.

Ryssland och Ukraina står tillsammans för en fjärdedel av den globala veteexporten. De båda länderna spelar strategiska roller för matförsörjningen i många importländer. I början av mars stannade exporten med en gång då viktiga hamnar vid Svarta havet blockerades. Läs mer i veckans Vårbrukstema!

Efter rekorddåliga kornskördar i fjol finns nu ett stort behov av inhemsk maltkorn.

Vinterns omväxlande väder med snöfall och kyla varvat med regn och blidväder i flera omgångar har orsakat exceptionellt stor isbildning på åkrarna i Åboland. Risken är nu stor att höstgrödorna drabbas av isbränna.

Det är läge för att utveckla den inhemska kontraktsproduktionen, men då måste kontraktspriset för spannmål och oljeväxter bättre reflektera situationen på marknaden, konstaterar Rikard Korkman, ombudsman, SLC.

Höstsåddens övervintring är ett stort osäkerhetsmoment på Åland efter en vinter som bjudit på både kyla och värme och emellanåt även ett djupt snötäcke.

Effektivare kolbindning i jordbruksmark profileras successivt som ett led i kampen mot klimatförändringarna. För jordbrukare som går in för att satsa på odlingsmetoder som ökar kolinlagringen kan fördelarna vara flera i fortsättningen.

Intresset för proteingrödor är fortsättningsvis mycket stort i Österbotten. Förra året köpte A-foder in 14 miljoner kilo proteingrödor, huvudsakligen ärter. I år är målet 30 miljoner kilo och även behovet av foderspannmål är också mycket stort.

I fjol odlades sockerbetor på cirka 600 hektar i Österbotten. En odlingsareal som ser ut att hållas på relativt samma nivå också i år. Men med tanke på de skenande kostnaderna har odlarna förväntningar på prishöjningar, säger odlaren Stefan Saaristo i Malax.