Dsc 3015
Traditionella stängsel och vallpojkar fungerar bra på åkrar och vanliga beteshagar, men med hjälp av virtuella halsband blir förutsättningarna betydligt bättre att utnyttja en större del av de nästan 7.000 hektar naturbeten som finns på Åland.
Jordbruk

Trots polisanmälan vill Åland testa virtuella halsband för bete

Trots landskapsregeringens polisanmälan vill Ålands Hushållningssällskap snabbt gå vidare med sitt projekt att utvärdera och demonstrera virtuella halsband  för betesdjur.

– Vi avvaktar hur utredningen fortgår, men har så klart ambitionen att genomföra demonstrationen under sommaren, säger Hushållningssällskapets verkställande direktör Magnus J Stark.

Stark berättar att sällskapet redan hörts muntligt av polisen.

– Vi hävdar fortfarande att landskapsregeringens beslut från 23 november 2021 ger oss klartecken för att köra en demonstration av den virtuella stängslingstekniken. Vi har också kompletterat polisutredningen med ett PM som beskriver ärendets hantering, förklarar Stark.

Kommissarie John Clemes fungerar som undersökningsledare för landskapets polisanmälan, som gjorts av landskapsveterinär Maria Borgström och ställföreträdande avdelningschef Ylva Lindström.

Clemes bekräftar att ”en anmälan har mottagits och registrerats samt handläggs vidare”.

– I nuläget är syftet att utreda ifall brott kan misstänkas och om så är fallet, hurudant brott det rör sig om, skriver Clemes som svar på en fråga per e-post.

I övrigt är han förtegen och uppger att polisen inte kan ge ytterligare uppgifter om eventuella åtgärder eftersom ärendet är under utredning.

Tillåten i Norge, utreds i Sverige

Bakgrunden till landskapets polisanmälan är att agronom Sara Adlers från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i våras gjorde en utredning som visade att den virtuella stängslingen särskilt på naturbeten kan vara betydligt billigare för djurägaren är traditionella stängsel med stolpar.

Den virtuella stängslingen innebär att djuren förses med ett halsband som först avger en ljudsignal och sedan en svag elstöt ifall djuret är på väg att överskrida en gräns som markerats på en karta över tillåtna betesområdet.

Den virtuella stängslingen är tillåten i bland annat Norge och utreds nu av Sveriges forskningsinstitut RISE.
Maria Borgström, som sedan januari i år är veterinär vid landskapsregeringen, anser däremot att metoden är förbjuden på Åland med hänvisning till ett beslut som Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom fattade i mars 2021 med dåvarande landskapsveterinären Mohammad Jaber som föredragande.

”Komplettering gav klartecken”

I september begärde Ålands Hushållningssällskap en omprövning av detta beslut och den 23 november fattade ministern ett nytt beslut där förbudet inte upphävdes, men däremot kompletterades med att med att det enligt vissa specificerade villkor får göras försök med virtuella stängsel på Åland.

Det är alltså med hänvisning till detta beslut som Hushållningssällskapet anser sig ha fått landskapsregeringens klartecken för att demonstrera virtuella beteshalsband på Åland.

Halsbanden ligger ännu kvar i sin låda

Halsbanden, som enligt den nuvarande landskapsveterinären är ”förbjudna”, hade inte ens kommit till Åland när Ålands Miljö- och Hälsoskyddsmyndighets veterinär Ketzia Karring den 30 maj gjorde en inspektion hos en av de fyra djurägare som medverkat i Hushållningssällskapets projekt.
Då hittade ÅMHM:s veterinär ingenting att anmärka på.

– Halsbanden ligger fortfarande ouppackade i sin låda, förklarade Magnus Stark den 21 juni.