Markägarna har ansökt om beskogningsstöd mycket flitigt

Under den första månaden har Skogscentralen fått in 470 ansökningar för sammanlagt nästan 3 .000 hektar. Två tredjedelar av ansökningarna har gjorts i den elektroniska ansökningstjänsten som öppnades 23.3.

SLC - 00Cb7A71 2231 462F B19D 6434343718B5
Ansiktsmasktvång införs på förbindelsefartygen fr.o.m. 1.4

Antalet passagerare på förbindelsefartygen har begränsats avsevärt på grund av coronasituationen, så att man på fartygen kan sörja för tillräckliga säkerhetsavstånd samt för besättningens och passagerarnas hälsosäkerhet. För närvarande finns det en risk att alla intresserade inte får plats på förbindelsefartygen.

Hjortlicenserna bör ökas om stammen ska minska

De senaste åren har man försökt skära ner den täta hjortstammen i sydvästra Finland. De höga avskjutningsmålen för senaste jaktsäsong uppnåddes till största delen. Trots ökande bytesmängder har stammen, enligt Naturresursinstitutets färska uppskattning, fortfarande ökat med ca 15 procent.

SLC:s styrelse stöder MTK:s initiativ om lagändring gällande älgstammens stamvård

I största delen av landet når man samförstånd om målet för älgstammens storlek i gott samarbete mellan markägare, jägare, viltförvaltningen och intressegrupper. Däremot fungerar detta inte på alla områden. SLC:s styrelse stöder MTK:s initiativ om att det krävs förändringar i lagstiftningen så att markägarnas åsikter får större tyngd när man slår fast målen för älgstammens storlek i stammålen.

SLC - S Market Halpuutus
Hjälp till att göra den reviderade livsmedelsmarknadslagen tydlig för jordbrukare

Livsmedelsmarknadsombudsmannen utreder med hjälp av en enkät hur tydlig den reviderade livsmedelsmarknadslagen är för olika aktörer inom livsmedelskedjan. Genom att besvara enkäten kan jordbrukare hjälpa till att göra lagen enklare att förstå för sin egen sektor.

SLC - Eriocheir Sinensis5
Ullhandskrabba kan ha hämtat ny typ av kräftpest till Finland

I oktober 2020 konstaterades i Livsmedelsverkets undersökningar att flodkräftor som fångats i mynningen till Kemi älv hade smittats med kräftpest. Smittan orsakades av kräftpesttyp Pc, som inte förekommit i Finland tidigare.

Lagringsstöd och förskott på växthusstöd börjar betalas ut 22.4

Livsmedelsverket börjar 22.4 betala ut förskott på stöd för växthusproduktion för år 2021 och lagringsstöd för trädgårdsprodukter för år 2020.

Inget CAP-genombrott trots extra ”supertrilog”

Det portugisiska EU-ordförandeskapet har arrangerat en så kallad ”supertrilog” för att bryta dödläget i de segslitna trepartsförhandingarna om CAP-reformen. Resultatet var emellertid rätt magert.

Sammanslagningar i avbytartjänsterna inom lantbruket

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA fortsätter att förstärka det lokala nätverket för avbytartjänster.

SLC - 165345558 1643300015853126 4292318159824662530 O
Bekämpningen av afrikansk svinpest fungerar i Finland

Bekämpningen av allvarliga djursjukdomar kräver samarbete mellan många olika myndigheter och är av väsentlig vikt med tanke på Finlands export. Enligt den uppskattning som Naturresursinstitutet gett ut har Finlands vildsvinspopulation ökat något.

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd 2021 har publicerats

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd 2021 har publicerats på Livsmedelsverkets webbplats.

SLC - P046342 214101
EU-plan ska främja ekologi inom matsektorn

EU-kommissionen vill sätta mer fart på produktionen och konsumtionen av ekologiska matprodukter. Enligt en ny handlingsplan för ekologisk produktion ska andelen ekologiskt odlad areal i EU öka till 25 procent år 2030. Samtidigt ska konsumenterna uppmuntras att konsumera mer ekomat.