Lpx 00157273
Extrem hetta har dödat tusentals nötkreatur i så kallade feedlots i USA-delstaten Kansas.
Jordbruk Globalt

Tusentals nötdjur dog av värmestress i Kansas

Extrema temperaturer i kombination med hög luftfuktighet har dödat flera tusen nötkreatur på köttproducerande gårdar i USA-delstaten Kansas.  Enligt de ansvariga myndigheterna har minst 2.000 värmerelaterade dödsfall rapporterats.

Den statliga myndigheten Kansas Departement of Health and Environment befarade under veckoslutet att siffran sannolikt kommer att stiga, i takt med att nya anmälningar strömmar in. Obekräftade uppgifter om upp till 10.000 döda djur har cirkulerat i medierna.

Boskapen befann sig i så kallade feedlots, som är särskilda utfodringsplatser för köttboskap under de sista månaderna av uppfödningstiden. Feedlots används allmänt inom produktionen av köttboskap i USA och Sydamerika.

Exceptionellt väderfenomen

Händelsen i Kansas spreds snabbt i de sociala medierna och gav i början upphov till rykten om övernaturliga orsaker eller missförhållanden på
rancherna. Veterinärmyndigheterna utgår däremot från exceptionella väderförhållanden.

Meteorologerna rapporterade hastigt stigande temperaturer i kombination med en ovanligt brant ökning av luftfuktigheten. I de sydvästra delarna av Kansas steg temperaturen över en natt extremt snabbt, från drygt 20
grader Celsius till mer än 40 grader Celsius.

Vinden förblev svag, vilket är ovanligt i Kansas. Den plötsliga omställningen framkallade värmestress hos boskapen. Djuren hann helt enkelt inte anpassa sig över en natt. En bidragande orsak var att boskapen delvis ännu bar vinterpäls.

Enligt veterinärer vid Kansas City University var den plötsligt stigande luftfuktigheten den primära orsaken. Boskapen hann inte anpassa organismen under några få timmar. Djuren drabbades av värmestress och hamnade i ett slags chocktillstånd.

Enligt veterinärerna torde faran för en upprepning av situationen i den aktuella regionen redan vara över. Nattemperaturerna har sjunkit och vinden är starkare. Så länge det blåser, har boskapen goda chanser att återhämta sig.

Enligt informatören Scarlett Hagins från Kansas Livestock Association är liknande situationer mycket sällsynta på boskapsrancherna. Uppfödarna känner riskerna och vidtar olika preventiva försiktighetsåtgärder.

Boskapen förses med dricksvatten i tillräckliga mängder. Utfodringen ändras, utgående från de rådande temperaturerna. Särskilda sprinklersystem riggas upp för att kyla ner boskapen under heta dagar.

Kansas är en torr delstat

Västra och sydvästra Kansas är vanligen en torr del av delstaten. Även om det blir varmt, är det sällan fuktigt, uppger Hagins. Den plötsliga förändringen över natten förorsakade den tragiska förlusterna. Djuren dog av plötslig värmestress.

De drabbade uppfödarna kan räkna med kännbara förluster. Djur i detta stadium väger vanligen närmare 700 kilogram och motsvarar ett värde av upp till 2.000 US-dollar. Uppfödarna har i vissa fall en chans att få statliga kompensationer.

De västra delarna av Kansas klassificeras av meteorologerna som ett område med onormal torka, uppger webbplatsen US Drought Monitor. Kansas hör till de mest torkdrabbade delstaterna i USA.