Faltdag1
Förra veckan ordnade ÖSP en fältträff i Tjöck där goda råd presenterades. Närmast Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP, Anna Antman från Carbon Action Finland och Magnus Långskog, växtodlingsrådgivare från ProAgria Lantbrukssällskapet.
Jordbruk

Det ser bra ut för spannmålen i Österbotten

Inget säkert förrän skörden är bärgad. Men det ser väldigt bra ut för spannmålen i Österbotten för tillfället. Fukt finns i marken och efter en kall vår har växtligheten kommit igång bra. Det konstaterades på ÖSP:s fältträff i Tjöck

– Det finns lokala variationer och en del områden har fått för mycket regn och andra för litet. Men överlag ser det väldigt bra ut för spannmålen i Österbotten för tillfället. Uppkomsten är jämn så det är bra förspänt nu, säger Kenneth Asp, kundchef för Viljelijän Avena Berner.

Han medverkade i en fältträff som ordnades av ÖSP, ProAgria Lantbrukssällskapet, Carbon Action Finland och Viljelijän Avena Berner i Tjöck i onsdags förra veckan. Syftet med träffarna, som också ordnas på andra orter i landskapet, är att sprida odlingsråd och följa upp läget hittills.

Och läget ser – till skillnad från tidigare år – mycket bra ut.

– Tack vare att det har kommit regn i år så finns det fukt i marken. Läget är så bra det kan vara och vi ska hoppas att det fortsätter så här. Men det är långt kvar till mål ännu, konstaterar ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

Faltdag2
De österbottniska odlarna har inte prutat på gödselmängderna trots de höga kostnaderna. Provytan, som är ljusare, har inte gödslats och växer betydligt sämre.

Nästan en normal sommar

Bengt Eklund, ordförande för förbundets spannmålsutskott, fortsätter:

– Jämfört med de senaste åren kan vi beskriva sommaren hittills som den mest normala vi haft på många år. Regnmängderna och fukten i marken varierar förstås men nu växer det bra.

Det har förekommit skyfall på olika håll i Österbotten. Grannas berättar att odlingar med korn tidigare svämmade över på grund av kraftiga regn. Även i de sydliga delarna har odlingar förstörts av regn.
– Kraftigt regn gjorde att det bildades skorpa och det finns de som har sått om men de regnen kom så pass tidigt att de omsådda fälten hinner mogna, säger Eklund.

På grund av fukten i marken finns det enligt Asp också ett sjukdomstryck men förhållandena för växtskyddet har varit övervägande goda, konstaterar han.

– Den första omgången av växtskyddsarbetet är genomförd på många håll och tack vare att det inte har varit för varmt och att det funnits passligt med markfukt och varken ogräset eller odlingsväxten har haft något kraftigt vaxskikt. Det gör att behandlingarna haft bra effekt på ogräs men att vi också sett färgförändringar på grödorna.

Manganbrist på sina håll

Brist på mangan förekommer också och Grannas hör till dem som tillfört det i sina odlingar.
– Det är rätt vanligt med manganbrist i de mellersta delarna av landskapet och bristen uppstår snabbare där jorden inte är packad. Jag såg ljusare fläckar med plantor och antog det var manganbrist och beslöt att tillföra mangan, berättar han.

En orsak till att det ser mycket bra ut är att odlarna inte verkar ha hållit tillbaka på insatserna.

– Gödselmängderna verkar vara de samma trots högre kostnader så de flesta har satsat på odlingen, vilket är viktigt. En del har kanske satsat på delad giva och fyller på vid behov men med de här höga kostnaderna går det inte att spara för mycket heller. Att få en hög skörd är viktigt på grund av kostnadsläget, säger Asp.

Odlingsmässigt finns inga större farhågor just nu. Det som oroar spannmålsodlarna nu är prisutvecklingen på spannmål. På en vecka har priset på spannmål fallit med cirka 100 euro tonnet och det var en överraskning för alla, enligt Eklund.

– Den goda starten har gjort att det finns förväntningar på en god skörd och det påverkar priset. Likaså finns rykten om ukrainsk export, vilket också kan ha påverkat priset. Marknaden är känslig och det behövs inte många signaler så rusar priser upp eller ner, säger han.

Och fortsätter:

– Men vi bör komma ihåg att spannmålsodlarna är pressade med höga kostnader på allt och prisfall är inte vad vi önskar nu. Samtidigt är det positivt för djurgårdarna som kämpar för att överleva. Ett lägre foderpris bidrar säkerligen till att de orkar kämpa på, men nu måste vi se hur priserna utvecklas. Det är för tidigt att dra slutsatser.

Faltdag3
Det ser bra ut för spannmålen i Österbotten, konstaterades på en fältträff som ÖSP var med om att arrangera i Tjöck förra veckan. Men det är långt kvar till mål och mycket kan ännu hända. Närmast till höger Bengt Eklund, Torolf Sjögård och i bakgrunden Fredrik Grannas.

Gödselpriserna fortsatt höga

Dagen efter fältträffen publicerade Yara gödselpriserna för 2022. De var som förväntat på en hög nivå och ligger på 75–90 procent högre jämfört med i fjol. Eklund kommenterar gödselpriserna så här:

– Det var väntat att priserna fortsätter på en hög nivå och det enda positiva är väl att det nu finns gödsel att beställa till nästa säsong, om än i begränsat urval. När det såg som mörkast ut var det fråga om tillverkarna alls skulle hitta råvaror, men tydligen finns det andra alternativ än Ryssland och Ukraina att köpa från. För att odlingen ska vara lönsam med så här höga kostnader krävs högt spannmålspris o stora skördar.

På fältträffen diskuterades växtskyddet, behovet av dränering och de drygt femton deltagarna fick också information om Carbon Action Finlands mål att jordbruket ska binda mer koldioxid och genom det bromsa klimatförändringen.

Behovet av underbevattning och representanter för projektet Greppa vattnet berättade också om det stora behovet av den biten. Enligt Eklund är det inte så många odlare som satsat på underbevattning ännu.

– Det är faktiskt inte så utbrett ännu men jag tror många överväger åtgärder för underbevattning på grund av de senaste årens torka.

LF berättar mera om projektet Greppa Vattnet i en kommande artikel.