Hjortdjursstammen under de närmaste åren har fastställts för hela landet

De regionala viltråden har hört intressegrupperna och fastställt målen för hjortdjursstammarna i älgförvaltningsområdena för de närmaste åren. För hela landet är målet i genomsnitt 78.000 älgar i vinterstam, vilket på många ställen motsvarar den uppskattade älgstammen i nuläget. Målet är att minska den täta stammen av vitsvanshjort i Sydvästra Finland.

EU-ombudsmannen kritiserar mercosuravtalet

EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur är igen föremål för kritik. Enligt EU-ombudsmannen Emily O`Reilly har kommissionen försummat att utföra en konsekvensanalys innan avtalet färdigställdes.

Gipsspridningen i Åboland fick en bra start

Inom programmet för effektiverat vattenskydd spred man år 2020 gips som binder näringsutsläpp på sammanlagt nästan 9.000 hektar åkrar i syfte att förbättra Skärgårdshavets tillstånd.

SLC - Mink
Betydande finansiering för jakt på främmande rovdjur i värdefulla fågelvatten

Jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet beviljar betydande finansiering för jakt efter främmande rovdjur i värdefulla fågelvatten inom nätverket Natura 2000. Målet är att ge försämrade och hotade vatten- och strandfåglar möjlighet att häcka ostört. Häckningen störs särskilt av mårdhund och mink som är skadliga främmande arter.

SLC - Ospm6
Långgård: Positivt med stigande spannmålspriser – men det höjer också kostnader

Det är positivt att spannmålspriserna är de högsta på två år. Men det ökar i sin tur kostnaderna för husdjurssektorn som bör få ut ett högre pris från marknaden, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s fullmäktigemöte.

SLC - Ninni Stenberg Foto Kia Arpia
Ny verksamhetsledare för Slow Food Västnyland

Slow Food Västnylands styrelse har utsett Ninni Stenberg till föreningens nya verksamhetsledare.

SLC - Hyvaasuomesta Jaakaappi 0
Klimatenkät: Bättre information om livsmedels klimatpåverkan får brett stöd

Finländarna anser att tydligare märkningar på livsmedelsförpackningar samt bra och säkra leder för den lätta trafiken är godtagbara åtgärder för att få allmänheten att göra val som innebär mindre utsläpp. Olika metoder delar emellertid åsikterna hos allmänheten: det finns skillnader mellan städer och glesbefolkade områden samt mellan olika åldersgrupper. Personer bosatta i städer och ungdomar stöder i störst omfattning olika klimatåtgärder.

SLC - 48478Cc8 2B1A 4843 9C5A 2Cd0Bc2D5A6B
Ökande mängd livsmedel exporteras från Finland

Exportvärdet för jordbruksprodukter och livsmedel uppgick 2020 till sammanlagt över 1,7 miljarder euro. Under perioden 2015-2020 har exportvärdet ökat kraftigt, med nästan en kvarts miljard (+16 %), uppger Naturresursinstitutet.

Nytt femårsavtal finansierar Ålands hushållningssällskap

Landskapsregeringen tecknar med Ålands hushållningssällskap ett nytt avtal för rådgivningen till primärnäringarna samt utvecklingsinsatser för lantbruket.

Webbinarium: Täckdikning – problemlösning och planering

Har du stött på problem med dina täckdiken? Välkommen på webbinariet ”Täckdikning – problemlösning och planering 9.4 kl.10-11.30.

SLC - Korteniemi Rukiin Puintia Juhani Mattila Medium
Finlands jordbruksmuseum har valt Korteniemi traditionsgård till sommarens utflyktsmål

Finlands jordbruksmuseum Sarka har valt Korteniemi traditionsgård till sommarens utflyktsmål för år 2021. Korteniemi gård, som ligger i Liesjärvi nationalpark i Tammela i sydvästra Tavastland, är en gammal skogsvaktargård som upprätthålls av Forststyrelsen. På somrarna lever man här som i Finland på 1910-talet.

SLC - Viltkott
Konsumenterna vill ha mera inhemskt vilt i butikerna

Konsumenterna önskar mer närproducerat viltkött i matbutiken. Nästan alla skulle i framtiden vilja ersätta en del av sin konsumtion av nöt-, gris- eller fjäderfäkött med viltkött, uppger Finlands viltcentral.