SLC - Ffd Nepalutbildning
Köp en morsdagspresent och stöd en familj i ett u-land

Inför morsdag kan du ge en gåva åt dina närmaste och samtidigt stöda en familj i ett u-land. Genom att köpa en immateriell gåva ur Food and Forest Development Finland FFD:s webbshop främjar du jämlikhet och därigenom familjernas välmående.

SLC - Svevin1
Svenskt vin odlas redan på 150 hektar

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. En bidragande orsak är att fler druvsorter har anpassats till klimatet. Effekterna av coronapandemin spelar också en roll, uppger branschorganisationen Svenskt Vin.

SLC - Valtra T5 Series Studio T255 Active 3X4 Right 177588
Valtra presenterade N- och T-seriens femte generation

Valtra, som i år firar 70 år, har lanserat femte generationen av N- och T-seriens traktorer som fortsättning till de tidigare lanserade A- och G-seriernas femte generationer. De nya modellerna presenterades under ett virtuellt lanseringstillfälle i april.

SLC - Varbetor1
Regnet och kylan bromsade vårbruket

Det kyliga och ostadiga vädret i veckan tvingade jordbrukarna att ta en paus i vårbruket som redan hunnit starta i Nyland och Åboland.

SLC - Varholm5
Vårbruket fick ta paus i Österbotten

Redan förra veckan inleddes vårbruket på en del håll i Österbotten. Men det kalla vädret och snöfallet som drog in under helgen gjorde att Henrik Holm i Nykarleby beslöt att avvakta. Så här torrt har det aldrig varit tidigare vid den här tidpunkten, säger han.

SLC - Dsc 4785
Egna spannmålslager förstärker grundtryggheten

Den ekologiska producenten Stefan Thölix har tagit ett betydande steg framåt i fråga om den egna spannmålslagringen. En splitterny och metalliskt glänsande anläggning i hembyn Tölby är så gott som färdigställd.

SLC - Innovation Aarhus Arla E892D51Abb12770Fec84943344Ea5745 1
Nytt forskningscentrum stärker danskt ekojordbruk

Det danska ekojordbruket täcker i dag tolv procent av odlingsytan. Sedan 2007 har ytan fördubblats från 150.000 hektar till 310.000 hektar. Ett nytt innovationscentrum i Århus ska trygga Danmarks position som ledande ekologiska matproducerande nation.

SLC - Voice Of Finland
Voice of Finland

Stora Enso och lilla Kjello

Stora Enso bryr sig sannolikt mest om sitt resultat och de som följt med bolagets strukturella utveckling och aktiekursens utveckling vet att alla ekonomiska nyckeltal inte är negativa, långt ifrån. Igen en gång handlar det om att papper, och främst då tidningspapper, behövs allt mindre i dagens samhälle. Samma öde som för en tid sedan drabbade UPM:s pappersbruk i Kaipola drabbar nu Stora Ensos pappersbruk i Veitsiluoto.

Ledare: EU:s återhämtningspaket och mer därtill i vågskålen

​På tisdagen slog riksdagens grundlagsutskott fast att ett godkännande av EU:s återhämtningspaket på 750 miljarder kräver två tredjedelars majoritet i riksdagens stora sal. Finländsk inrikespolitik är väldigt splittrad just nu och ett tidigare väl fungerande system med grundlagsutskottet kan närmast beskrivas som trasigt, i varje fall för stunden. Vi har vid upprepade tillfällen de senaste åren fått se hur partipolitiken gjort sig påmind i grundlagsutskottet.

SLC - Handbok For Rovdjurskontaktpersoner Web 26 2 2021
Rovdjurskontaktpersonernas uppgifter samlade i en bok

Den första tryckta handboken för rovdjurskontaktpersoner har publicerats. I handboken presenteras den information som behövs för att sköta uppgiften, meddelar Finlands viltcentral.

Mobilapp ska ge mer täckande uppgifter om vitsvansstammen

Uppskattningen av stammen av vitsvanshjort preciseras i framtiden. Från och med hösten 2021 samlas observationer in med en ny, selektiv metod, uppger Finlands viltcentral.