Landsbygdspolitiska rådet: Mångsidig landsbygd en nationell framgångsfaktor

Landsbygdspolitiska rådet har fastställt visionen för den nationella landsbygdspolitiken och satt upp målen för åren 2021-2027. Rådet fastställde också tyngdpunkterna i det tematiska arbetet inom landsbygdspolitiken och tillsatte biträdande generalsekreterare, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Naturlig förnyelse kräver skicklighet

I vår finns det ovanligt goda förutsättningar att få en bra tallplantskog genom naturlig förnyelse. Tallarna har nämligen extra mycket frön i år, och största delen har redan fallit. Det är med andra ord bråttom att markbereda om man inte gjorde det redan i höstas, påpekar Finlands skogscentral.

Valio köper Heinon Tukku Oy

Valio köper Heinon Tukku Oy, en av Finlands största livsmedelsgrossister som betjänar storkök, meddelar Valio i ett pressmeddelande.

Hållbarhetskapitel ska skydda EU:s handelsavtal

EU-kommissionen strävar till att ge hållbar livsmedelsproduktion en stark ställning i handelsavtalen med tredjeländer. Särskilda hållbarhetskapitel i handelsavtalen ska trygga förutsättningarna för en hållbar handel mellan parterna.

SLC - 951Ddc7A 1287 4Cd3 81Fb 0726A8D8Ef41
Slutspurten för CAP närmar sig i trilogen

Medlemsländerna och EU-parlamentet närmar sig försiktigt varandra i förhandlingarna om CAP-reformen. Det portugisiska ordförandeskapet yttrade sig hoppfullt om den gröna arkitekturen efter jordbruksministrarnas informella videokonferens på måndagen.

SLC - Dsc 0380
Kom ihåg att underhålla åkerns dräneringssystem

Med regelbundet underhåll minskas risken för störningar i åkerns dränering. Igentäppta rör, dålig markstruktur och brist på underhåll av utfall förorsakar problem, men genom att själv vara aktiv kan man upprätthålla ett fungerande dräneringssystem.

SLC - 16380997762 5C35Fe3F9B O
Mera bekämpningsmedelsrester i importerade livsmedel

Tullen har påträffat för stora mängder bekämpningsmedel redan i 17 importpartier av livsmedel under början av detta år. Bekämpningsmedelsrester har påträffats i bl.a. apelsiner, ris och kryddor.

Nya anvisningar om anställningsvillkoren för jordbrukets säsongsarbetare

Reviderade och preciserade anvisningar har publicerats för jordbrukets säsongsarbete (Anställningsvillkor för säsongsarbetare inom jordbruket år 2021). Anvisningarna har tagits fram i samarbete mellan arbetsmarknadsparterna och organisationer inom sektorn, meddelar Landsbygdens Arbetsgivareförbund.

Norrback hoppas att vargstammen kan regleras effektivare i framtiden

Behandlingen av medborgarinitiativet om stamvårdande vargjakt inleddes i jord- och skogsbruksutskottet. På tisdagens offentliga hörande medverkade initiativtagarna till medborgarinitiativet, experter från Naturresursinstitutet (Luke), Finlands Viltcentral och tjänstemän från jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Bjorn Stenmark
Skogskultur fick ny ordförande

Skogsbruksingenjör Björn Stenmark, 46, har valts till ordförande för Föreningen för Skogskultur. Han tar över efter Tomas Landers som lett föreningen i åtta år. Stenmark efterträder också Landers som chefredaktör för tidningen Skogsbruket.

SLC - Taxonomi
EU förnyar kontroversiellt förslag till grön taxonomi

EU-kommissionen har lagt fram ett förnyat förslag till den omstridda förordningen om grön taxonomi. Förslaget har i viss mån dämpats efter den första kritikvågen, men oron är fortfarande påtaglig, särskilt inom den nordiska skogssektorn.

SLC - Vipu
Jordbrukarnas samlade stödansökan har öppnat

Jordbrukarna kan nu skicka in sin samlade stödansökan i e-tjänsten Vipu. De sökande har tid på sig fram till mitten av juni att skicka in ansökan, meddelar Livsmedelsverket.