SLC - Taxonomi
EU förnyar kontroversiellt förslag till grön taxonomi

EU-kommissionen har lagt fram ett förnyat förslag till den omstridda förordningen om grön taxonomi. Förslaget har i viss mån dämpats efter den första kritikvågen, men oron är fortfarande påtaglig, särskilt inom den nordiska skogssektorn.

SLC - Vipu
Jordbrukarnas samlade stödansökan har öppnat

Jordbrukarna kan nu skicka in sin samlade stödansökan i e-tjänsten Vipu. De sökande har tid på sig fram till mitten av juni att skicka in ansökan, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Oppna Tradgardarabo
Dela med dig av din trädgård

Nu är det hög tid att anmäla sig till Finlands populäraste trädgårdsevenemang, Öppna Trädgårdar, som i år ordnas den 20 juni. Evenemanget är landsomfattande och omkring 700 intressanta trädgårdar väntas delta.

SLC - Dsc03989
Ålandsmejeriet visar plusresultat

Trots covidpandemin med minskad försäljning till restauranger och storkök gjorde Ålandsmejeriet ÅCA i fjol sitt bästa ekonomiska resultat på flera år.

Italienska och franska producenter vill ha EU-hjälp mot frostskador

Jordbruket i hela södra Europa, men främst i Italien och Frankrike, har drabbats hårt av frostskador. Nu vänder sig den italienska jordbruksorganisationen Confagricoltura och den franska FNSEA till jordbruksministrarna inför rådsmötet 26 april, för att de ska försöka få fram hjälpåtgärder från kommissionen.

SLC - Yara Westerberg
Roland Westerberg blir kommersiell direktör för Yara Finland

Roland Westerberg, jordbrukare och ekonomie magister, har utnämnts till kommerciell direktör för Yara Finland Oy.

EU:s direkta jordbruksstöd för 2021 fastställdes

Statsrådet har fastställt villkoren, maximibeloppen och enhetsstödnivåerna för EU:s produktionskopplade bidrag för 2021 samt beloppen av de övriga direkta EU-stöden, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Kompensationsbidrag och ekoförbindelser kan sökas, miljöförbindelser kan förlängas

Statsrådet har godkänt flera förordningar som gäller jordbrukets miljöstöd. Ansökningstiden för kompensationsbidrag, förbindelser som gäller ekologisk produktion och ekologisk husdjursproduktion börjar snart. Man kan också ansöka om förlängning av miljöförbindelser och miljöavtal med ett år. Avtal som handlar om vård av våtmarker och jordbruksnaturens biologiska mångfald samt landskap är också strax aktuella, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dsc 5123
Brusaby i Kimito lockar rekordmånga studerande

Intresset för studier vid Axxells naturbruksenhet Brusaby är större än på länge. Naturbruksenheten på Kimitoön har fått rekordmånga ansökningar till utbildningar som startar i höst.

Djurstölder plågar brittiska fårfarmare

Stölder av boskap är sedan några år tillbaka ett tilltagande problem på brittiska lantgårdar. Ännu för tio år begränsades boskapsstölderna till mindre än tio djur. I dag anmäls regelbundet stölder av upp till hundra djur.

SLC - 26669154203 9A9Fdc3421 O
Holländska mjölkbönder vill emigrera utomlands

Intresset för utvandring ökar bland holländska mjölkbönder. Enligt en rundfråga i branschtidskriften Melkvee har en av sju tillfrågade läsare allvarliga planer på att flytta utomlands.

SLC - Heisala 4 B Webben
Flera vallarter optimerar skörden

Jordbrukaren Andreas Johanssons vallodlingar i Pargas skärgård innehåller en mångfald av växtarter. Läs mer i veckans Vall-tema!