Specialbeställda brädor för ÅTH:s nya löklådor

Bristen på sågade varor har under våren och sommaren varit så stor på Åland att varken Ålands Skogsindustriers två sågar eller byggvaruhusen som importerar virke till Åland har kunnat svara på efterfrågan.

Utredning om skarven blir klar under hösten

Vid en träff med åländska väljare förra söndagen berättade EU-parlamentarikern Nils Torvalds att han tillsammans med andra intressen låtit göra en utredning om skarven, som är en invasiv fågelart till stor förtret för fiskare och andra skärgårdsbor.

Stöd till bybutiker kan sökas igen

Ansökningstiden för stöd till bybutiker öppnar den 1 september. Stödet beviljas av Livsmedelsverket.

SLC - Rewe Einkauf
Tysk handelskedja satsar på dyrare inhemskt griskött

Den stora tyska handelskedjan Rewe ska från och med nästa sommar saluföra enbart inhemskt griskött i sina butiker. Köttet härstammar från konventionell produktion. Parallellt höjer Rewe det garanterade minimipriset till grisproducenterna.

SLC - Kloeckner Koestinger Wald 1
”Bryssel vill göra Europa till en byråkratisk lövskog”

Medlemsländerna ska själva sköta och bestämma om sina egna skogar. Det understryker Tysklands och Österrikes jordbruksministrar, som i bestämda ordalag avvisar de senaste förslagen från Bryssel till en europeisk skogsstrategi.

Skogen ska regeras på det lokala planet

Den europeiska samordningen ska stärkas mellan medlemsländerna, kommissionen och branschens intressenter. EU kan ställa ramar för gemensamma åtgärder, men får inte föregripa de enskilda ländernas skogspolitik, inskärper Klockner och Köstinger.

Slow Food Festival i Fiskars ställs in

Arrangörerna meddelar att årets Slow Food Festival i Fiskars ställs in.

SLC - Tietohaarukka 2021 Ruotsi Faktagaffeln 0
Faktagaffeln ger färsk statistik från livsmedelskedjan

Statistikpublikationen Faktagaffeln 2021, som samlar färsk, central statistik gällande Finlands matproduktion och -konsumtion inom en och samma pärm i fickformat har nu utkommit.

SLC - 27677282259 D2E2Ce159A O
Hot, brott och kritik får svenska bönder att må dåligt

Oron för att drabbas av kritik, kriminalitet och en belastande byråkrati försämrar livskvaliteten för lantbrukare visar en ny svensk studie som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

SLC - Hampatroskning 4 A
Ökad odling av hampa utvecklas i tre olika projekt

Jord- och skogsbruksministeriet vill främja odlingen av hampa i Finland som en del av åtgärdsprogrammet Fånga kolet.

SLC - Recaug21 1
Låt säsongvarorna sätta smak

SLC - Stidpendieutdelning 2021
Österbottens agrologklubb delade ut stipendium

Varje år delar Österbottens agrologklubb ut ett stipendium till en nyutexaminerad österbottniska agrolog. Denna gång tillföll stipendiet Mattis Nysand från Sundom.