1647155873767 20210311 Ep 111857 F Evi Eg 003
EU-parlamentarikern Norbert Lins tror inte att Ukrainas medlemskap ska belasta övriga medlemsländer i någon större utsträckning. FOTO: EU
Jordbruk EU

Ukraina på väg
mot EU-anslutning

Ukraina räknar med att EU-länderna ska ge sitt samtycke till anslutningsförhandlingar för medlemskap i EU redan i slutet av denna vecka. Det tyska ekonomiska institutet (IW) har räknat ut vad ett fullt medlemskap skulle kosta.

Om Ukraina går med i EU skulle enligt en studie upp till 17 procent av alliansens gemensamma budget flyta in i landet. En integration av Ukraina i EU medför med säkerhet konsekvenser för de europeiska jordbruksmarknaderna och CAP-området.

Det tyska ekonomiska institutet (IW) uppskattar de ekonomiska konsekvenserna av Ukrainas medlemskap på EU:s nuvarande flerårsbudget till mellan 130 och 190 miljarder euro, enligt en rapport som publicerades på måndagen.

Samtal med andra öststater

Den tyska EU-parlamentarikern och ordföranden för jordbruksutskottet Norbert Lins har en längre tid kalkylerat med tanken att Ukraina på medellång sikt skulle integreras i EU-gemenskapen. Frågan har diskuterats politiskt och dimensionerna kan avskräcka.

Faktum är att det stora och ytterst bördiga agrarlandet med drygt 40 miljoner hektar jordbruksmark skapar skarpa kontraster. Med ansträngningar är en integration i EU:s stödstrukturer ändå möjlig, menar Lins i en intervju för nyhetsbyrån Agra-Europe.

Lins välkomnar förslaget från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om förhandlingar mellan EU-kommissionen och Ukraina om landets medlemskap i den europeiska unionen. Samtalen med angränsande öststater kunde inledas i mars 2024.

Kommissionen föreslår förhandlingar med Ukraina samt republiken Moldavien och med vissa förbehåll också Bosnien och Herzegovina. Norbert Lins tror inte att de vidsträckta odlingsarealerna i Ukraina blir ett oöverkomligt problem.

Liknande förbehåll penetrerades redan i samband med EU:s tidigare östutvidgning 2004. I det skedet anslöts tio östliga eller sydösteuropeiska länder till den europeiska unionen. År 2009 följde Rumänien och Bulgarien. Fyra år senare, år 2009, integrerades Kroatien.

Ukraina ska inte belasta EU-bönder

Norbert Lins medger att Ukraina kan bli en utmaning för jordbrukspolitiken på grund av landets stora areal. Å andra sidan har EU redan förberett instrument som kompenserar problemen, i form av bland annat nedsatta direktstöd per hektar.

Lins understryker att integrationen av Ukraina inte ska få belasta stöden till bönder i övriga medlemsländer. Det vore en fatal signal till den europeiska jordbrukssektorn. Enligt planerna kan Ukraina bli medlem i EU tidigast år 2034.

EU:s stats- och regeringschefer ska denna vecka diskutera tidpunkten för starten av de officiella medlemsförhandlingarna. Samtalen inleds under ett toppmöte denna veckas torsdag och fredag i Bryssel.

Ungern har på sitt håll hotat att lägga in veto mot ekonomiskt stöd och anslutningsförhandlingar för Ukraina i Bryssel. Enligt Ungerns president Viktor Orbán är Ukraina fortfarande "många ljusår" från ett medlemskap.