Granar I En Plantskog Pa Vintern Foto Inkeri Jarvinen
Granar i en plantskog på vintern. FOTO: Inkeri Järvinen
Skogsbruk Marknad

Julgranshandeln tog
plötsligt fart i vintervädret

Nästan vartannat finländskt hem har en äkta gran på julen. Köparna vill ha allt noggrannare information om varifrån granen kommer och hur den har odlats, uppger Finlands skogscentral.

Kölden och den tidiga snön verkar ha fått många att skaffa gran tidigt i år.

– Folk har skaffat julgranar tidigare än vanligt, då det är traditionellt vinterväder ute. Snöfallet kan också få många av dem som vanligtvis själva hämtar sin gran i skogen att i stället köpa en från en försäljningsplats eller granodling, säger Finlands skogscentrals ledande expert på skogsvård Markku Remes.

Sammanlagt går det åt nästan 1,4 miljoner granar till hem och offentliga lokaler. Nästan en miljon av dessa kommer från julgransodlingar.

Cirka 300.000 tas från egen eller bekantas skog och drygt 50.000 kommer från utlandet. Största delen av de utländska granarna är från Danmark och nästan en fjärdedel från Sverige.

Det har blivit allt viktigare för finländarna att granen är ekologisk och klimatsmart. En närproducerad gran som man inte åker långt för att hämta är ett hållbart val.

– Att den är inhemsk är ofta julgranens styrka. De som köper gran vill veta var granen kommer från men också hur den har odlats, säger Remes.

Skogsgran, plastgran eller ingen gran?

Den finländska skogsgranen har hållit ställningarna i våra hem, men också de konstgjorda granarna i plast vinner mark. Till exempel i allmänna lokaler och på företag har man alltmer sällan äkta granar. De har ofta ersatts av en gran av plast.

Till hemmen skaffas det däremot julgranar nästan som förr. Nästan vartannat finländskt hem skaffar en riktig gran också i år. Ungefär en fjärdedel av hemmen firar julen kring en konstgjord gran och en fjärdedel har ingen gran alls.

Den inhemska skogsgranen har behållit sin ställning som julträd, men julträdstraditionen lever och förändras. En klar förändring är att granarna som köps är mindre än förr.

– Ännu för några decennier sedan skulle granens topp gå ända till taket, men nu skaffar man oftast en ungefär två meter hög gran till vardagsrummet, säger Remes.

En färsk gran klarar sig i minst två veckor inne utan att barra, såvida den aldrig hinner torka. Trots regnet i somras har det inte förekommit några större utbrott av svampsjukdomar bland granarna som skulle få dem att tappa barren.

Om man hämtar granen med bil behöver man skydda den mot den kalla fartvinden på biltaket. Sedan ska den tinas upp långsamt på en sval plats i ungefär ett dygn innan man tar in den i värmen.

Under de första dagarna dricker den mycket vatten, så man måste komma ihåg att vattna mycket.