SLC - Vadret
Vädret

Ledarsticket: Nu är det is i magen som gäller för spannmålsbonden

Följ med marknadsutvecklingen, uppmanar Staffan Pehrman.

SLC - Lpx 93648
Algfoder sänker tydligt biffkornas metanutsläpp

Vänner av saftiga biffar ska också i framtiden njuta av måltiderna utan dåligt samvete för klimatet. I Australien presenterades nyligen en emissionsfattig nötstek från boskap som matas med ett tillskott av havsalger. Biffen uppges vara lika god och saftig som tidigare.

Jordbrukarna investerar i energilösningar och djurens välbefinnande

Jordbrukarna har tagit vara på möjligheten att utveckla sin gård med tilläggsfinansiering från EU:s medel för återhämtning, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Skordbild8
Skörden går långsamt framåt mellan skurarna

Det varierande vädret under augusti har avbrutit tröskningen i flera repriser i hela landet. Regnmängderna har på många håll varit 1,5-2 gånger så stora som normalt. Skörden av höstspannmål är mer eller mindre slutförd i hela landet, men tröskningen av vårspannmål är ännu på hälft. Trots avbrotten på grund av regn ligger växtperioden 1-2 veckor tidigare än normalt, skriver ProAgria i sin växtrapport.

SLC - Cap27 Leppa
CAP-reformens klimateffekter: Utsläppen av växthusgas minskar med en miljon ton per år

En bedömning av effekterna av de miljö- och klimatåtgärder som ingår i Finlands nationella CAP-strategi är nu klar. På grund av dessa åtgärder kommer jordbrukets växthusgasutsläpp enligt bedömningen att minska med cirka 0,9 miljoner ton CO2-ekvivalenter per år.

SLC - Framtidsodlarna 12 Ingo
Podcasten Framtidsodlarna: När orken tryter tappar många bönder fokus på ekonomin

Fårproducenten Christoffer Ingo beskriver sig som en person “som går omkring och räknar på något hela tiden”. Antingen handlar det om att räkna på den egna lönsamheten eller så räknar han som ekonomirådgivare åt sina kunder. Han uppmanar lantbruksföretagare att kontakta rådgivningen i god tid när det gäller gårdens ekonomi. Det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna handlar om ekonomi, lönsamhet och framgångsfaktorerna i branschen.

SLC - Nora Backlund Slc
SLC:s ungdomsombud: ”Minskade resurser till utbildning rimmar illa med utveckling av branschen”

Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit en ändring av beräkningsgrunderna för finansiering för yrkesutbildning. I förslaget har kostnadskoefficienterna för examina justerats och det här skulle drabba naturbruksutbildningarna från med statsbudgeten för 2022.

Sjöholm ny SÖP-ordförande efter Wik

Markus Sjöholm, pälsfarmare från Nykarleby, har valts till ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.

SLC - Lto 70850279 2023276454439268 6077453847112974336 N
Nederländsk kvävekris kan leda till tvångsinlösningar av jordbruk

Nederländernas jordbruk måste sänka sina kväveutsläpp med det snaraste, men tiden börjar bli knapp. En grupp experter föreslår att jordbruk i de mest utsatta delarna av landet ska tvångsinlösas. Det vore den snabbaste lösningen.

Nytt verktyg bedömer klimatåtgärder på gården

Jordbrukaren är beroende av klimatet och klimatet behöver jordbrukaren. Danska forskare utvecklar därför ett mobilt IT-verktyg som beräknar gårdens klimatavtryck. Det ska underlätta bedömningen av klimatåtgärder på ort och ställe.

Jakten på vitsvanshjort börjar

Vaktjakten på vitsvanshjort inleds den 1 september. Drevjakt och jakt med hund är tillåten från och med den sista lördagen i september. Jakten på älg och rådjur inleds också i början av september.