Vargstammen i EU har blivit för stor. Det borde bli lättare att avlägsna så kallade problemvargar. Det fordrade Österrike i samband med EU:s agrarministermöte på måndagen. Kravet fick stöd av sexton EU-ministrar.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Riksdagens jord- och skogsbruksutskott gav förra veckans tisdag ett betänkande gällande stamvårdande jakt på varg. Betänkandet utgår från ett medborgarinitiativ som överlämnades till riksdagen i november 2020 med över 60.000 underteckningar. Initiativet efterlyser stamvårdande vargjakt och förhindrande av vargskador.

Sedan vargstammen började öka har i synnerhet fårproducenter levt i ständig oro. Christer Ollqvist och Milla Alanco-Ollqvist hoppas nu att jord- och skogsbruksutskottets betänkande ska leda till förbättrade villkor för landets fårnäring.

SLC:s ordförande Mats Nylund välkomnar ett modernare regelverk, men understryker behovet av stödsystem för att kompensera för de kostnader som uppstår i och med förändringen.

EU-kommissionen vill klassificera större djurgårdar med fler än 150 kor eller 500 grisar som industrianläggningar med skärpta utsläppsregler. Förslaget väcker allmän oro bland EU:s jordbruksministrar, som går ut med häftig kritik mot kommissionen.

I den nya säsongen av podcasten Framtidsodlarna är det fokus på hållbarhet. Hur kan man kombinera ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet inom jord- och skogsbruket?
En bred majoritet av EU-länderna motsätter sig kommissionens förslag att minska insatsen av växtskyddsmedel med 50 procent. En reduktion betecknas som alltför riskabel mot bakgrunden av den aktuella livsmedelskrisen.

Kostnaderna för livsmedelsproduktionen och konsumentpriserna på mat kommer att ligga på en högre nivå än vanligt åtminstone under nästa år, framgår det ur Pellervo PTT:s prognos.
Vietnamesiska forskare rapporterar både framsteg och bakslag vid utvecklingen av ett vaccin mot den afrikanska svinpesten ASF. Enligt de senaste rapporterna har forskarna lärt av otaliga misstag. Vaccineringarna fortsätter under sträng kontroll.

De hårda regnen som fallit under sensommaren har åter en gång blottat utmaningarna med vattenhushållningen inom jordbruket på olika håll i Finland. För att hitta uppgifter om dikningssammanslutningar som kanske borde aktiveras på nytt kan man använda Ojitusyhteisöt-karttjänsten, som produceras av NTM-centralerna.

Den nederländska staden Haarlem med 160.000 invånare blir först i världen med ett förbud mot offentlig reklam för produkter som anses skada klimatet. Till denna grupp hör bland annat kött. Idén har genererat en häftig debatt om åsiktsfrihet.
De norska jordbrukarna får betydande subventioner av elpriserna denna höst. Enligt ett beslut av den norska regeringen kompenseras de höjda elkostnaderna för upp till 60.000 kWh per gård och månad, rapporterar den norska tidningen Bondebladet.