Användningen av antibiotika för djur har minskat ytterligare

Den nya FINRES-Vet 2020-rapporten från Livsmedelsverket, Fimea och Helsingfors universitet visar att antibiotika för djur såldes mindre än någonsin tidigare i Finland under 2020, meddelar Livsmedelsverket.

Spannmålsskörden 2021 är den minsta sedan år 1992

Spannmålsskörden i höst uppgick till 2,6 miljarder kilo, vilket var nästan 30 procent mindre än snittskörden de senaste tio åren. Det var den minsta spannmålsskörden sedan 1992, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Rec Nov21 1
Novemberrecept med smak och färg

SLC - India Rajesh Ram Hookg N Z Iy8 Unsplash
Indiens regering återkallar kontroversiell jordbruksreform

Indiens premiärminister Narendra Modi har oväntat dragit tillbaka planerna på regeringens kontroversiella jordbruksreform. Avsikten var att effektivera matproduktionen, men bönderna har gått ut i häftiga protester mot en befarad avreglering.

SLC - Losdrift
Majoriteten av nötboskapen lever i lösdriftsstall

År 2020 levde 65 procent av nötkreaturen i Finland i lösdriftsstall, alltså i boskapsstall där djuren rör sig fritt och inte är kopplade till bås, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Slc 75 Hosnejsning
Anmäl dig till SLC:s 75-årsjubileum senast 30.11

Den 7 december 1945 grundades SLC och centralförbundets verksamhet inleddes 1946. Det innebär att SLC nu firar 75 år av verksamhet för jord- och skogsbrukets intressebevakning. Det firar SLC genom att med en öppen inbjudan bjuda in medlemmar, nuvarande och tidigare förtroendevalda samt samarbetspartner till en digital, direktsänd jubileumsfest fredagen den 3 december kl. 14.00.

SLC - Baljvaxt1
Mångsidigare växtföljd med baljväxter på mjölkgårdar

Genom att odla ärtor och bondbönor har mjölkproducenten Mikael Österberg kunnat höja andelen hemmaproducerat foder i den egna gårdsblandningen. De första erhållna skördarna var Österberg riktigt nöjd med.

SLC - Sune Eliasson 1
”EU-inträdet förändrade jordbrukarnas situation totalt”

Sune Eliasson från Pernå var ordförande för NSP och medlem i SLC:s styrelse under en för jordbrukarna speciellt turbulent tid. Bland annat EU-medlemskapet och de stödsystem som det medförde bjöd på rejält med utmaningar.

SLC - Strukturkalkning
Strukturkalkning bäst på jordar med hög ler- och mullhalt samt lågt start-pH

Strukturkalkning är en metod för att få leraggregat att hålla ihop bättre och därmed minska risken för fosforförluster. Men hur effektivt är det? Det har Jens Blomquist utvärderat i sin doktorsavhandling vid SLU. Bäst effekt hade strukturkalkningen på jordar med hög ler- och mullhalt samt lågt start-pH.

SLC - Byneset Apning Rye9 2048X1365
Norsk bonde lagrar el från vind och sol i vätgas

Bonden Lars Hoelms nära Trondheim producerar sin elektricitet från vind och sol på den egna gården och lagrar överskottet i form av vätgas. Vätgasen fungerar sedan som energibuffert under molniga och vindstilla perioder.

Ledaren: Odlingssäsongen 2022 är också en försörjningsfråga

Under coronapandemins tidiga skeden i mars i fjol definierade statsrådet livsmedelsproduktionen, jordbruket medräknat, som en kritisk, det vill säga viktig, bransch med tanke på samhällets funktion. Nu har vi en situation då försörjningen åter är aktuell. Att vårbruket ens ska vara möjligt i vår, är inte bara i jordbrukets utan i hela samhällets intresse sett ur försörjningssynvinkel, påpekar Micke Godtfredsen.

SLC - Konsult
Konsult