Praktikv2 Mar24 Ct
I slutet av förra året utsågs Markus Gäddnäs till årets praktikvärd av ÖSP och Optima. Mjölkproducenten har i över tjugo år tagit emot studerande för att erbjuda praktik. Det är viktigt att vi jordbrukare tar emot unga så de får lära sig yrket, säger han.
Jordbruk

Årets praktikvärd kan erbjuda
mångsidig inlärning i arbetet

I dag utför studerande en stor del av utbildningen ute i arbetslivet. En som tagit emot unga på praktik i många år är Markus Gäddnäs, mjölkproducent i Larsmo. Förra året utsågs han till årets praktikvärd av Optima och ÖSP. Det är alltid roligt och givande att få en utmärkelse och uppskattning för att man gjort en insats. Jag är mycket tacksam över det, säger Markus Gäddnäs.

Varje år premierar ÖSP tillsammans med Optima och YA i Vasa en lantbrukare som gjort en insats och erbjuder studerande praktik. I fjol var det Gäddnäs, mjölkproducent i Larsmo, som fick ta emot utmärkelsen på förbundets höstmöte i Vörå före jul.

– Jag tycker det är viktigt att vi som arbetar som lantbrukare ger unga som studerar inom branschen möjlighet att få prova på yrket. Vem annars ska göra det? Jag tycker också om att lära upp ungdomarna, ge dem mycket ansvar och visa vad jag som arbetsgivare förväntar mig så att de verkligen får en insyn i vad som krävs, förklarar Gäddnäs.

Gäddnäs har en anläggning med tre mjölkningsrobotar och en besättning på 350 djur, varav cirka 200 är mjölkande kor. Förutom den verksamheten har företaget också skogsbruksmaskiner och en verkstad.

– Det gör att jag kan erbjuda en mångsidig praktik åt studerande. De som behöver praktik om maskiner får använda till exempel grävmaskin eller hjullastare, som jag har på gården, säger han.

Erbjuder även skogsbruk

Gäddnäs har också skogsmaskiner och utför avverkningstjänster åt kunder. Det gör att han också kan ta emot studerande som behöver praktik inom skogsbruket.

– I maskinhallen kan jag också ge studerande inom lantbruksteknologi praktik och komma hit och arbeta med exempelvis service av maskiner och svetsning.

Förutom de delarna kan han erbjuda praktik som riktar sig till de som behöver praktisk erfarenhet av allt som rör det dagliga arbetet av mjölkproduktion. En del får hantera dagliga rutiner i ladugården och andra får vara med och sköta arbetet med växtodling och vallproduktion.

– Att vi har en bred verksamhet är en orsak till att vi tar emot studerande på praktik. De får en bild av hur varierande arbetet på vår gård kan vara, vilket ger dem perspektiv. Att det finns flera gårdar som tar emot studerande är viktigt så att de får se i verkligheten att arbetet skiljer sig åt mellan olika gårdar, säger Gäddnäs.

Traditionen med att ta emot studerande på praktik är lång. I över tjugo år har flera ungdomar per år utfört delar av praktiken på gården i Larsmo.

– Den viktigaste orsaken till att vi gör det här är för vi tycker det är roligt och givande att få lära upp unga studerande som har ett intresse för lantbruk. Samtidigt får vi också nytta av att ha arbetskraft som hjälper till och kan dessutom knyta till oss mycket duktiga studerande gällande sommarjobb eller arbete i framtiden.

På gården arbetar förutom Gäddnäs, hans fru och två söner samt en anställd på heltid. Den anställda gjorde praktik på gården då han själv studerande för över tjugo år sen.

– I dag har vi honom som anställd och det är mycket positivt exempel på vad vi fått i gengäld av att ta emot studerande. Vi lyckades hitta en duktig arbetstagare, säger han.

Praktikv6 Mar24 Ct
Markus Gäddnäs har också skogsmaskiner som studerande på praktik får köra och det finns också möjligheter att jobba med service i verkstaden.

Viktigt med handledning

Gäddnäs poängterar att det medföljer ett stort ansvar att fungera som praktikvärd. Studerande behöver handledning och den som ger praktik måste kunna ge lämplig handledning.

– Alla är olika och behöver handledningen utifrån det. De är här för att lära och behöver få uppgifter de klarar av utifrån sin egen förmåga. Samtidigt eftersträvar jag att ge dem mycket ansvar så att de verkligen lär sig att göra uppgifterna på riktigt. Man lär sig också att se vilka som behöver mer handledning.

Vad kräver du av studerande på praktik?

– En sak är jag mycket noga med och det är att man håller tider. Så jag är väldigt hård med tider och är de försenade får de höra om det. Det är jag för att det är viktigt att de lär sig ta ansvar när de ska ut i arbetslivet i ett senare skede.

Som handledare ska han också bedöma yrkesprov.

– Då ska de klara en arbetsuppgift och avlägga yrkesprov. Jag och läraren bedömer det provet.

Arbetslivet en bra inspirationskälla

Enligt Maria Sirén, Teamledare för utbildningarna inom lantbruket vid Optima, är arbetsplatser som tar emot studerande mycket viktiga.

– De behövs för att studierna skall framskrida. Arbetslivet är också en bra inspirationskälla för ungdomarna och ger dem verktyg inför kommande arbetsliv, säger hon.

Vad behöver de som tar emot studerande tänka på?

– Det är viktigt att de avvarar tid för en grundlig introduktion till arbetsuppgifterna och de ska också vara beredda på att handleda våra studeranden. I slutet av perioden görs ett yrkesprov och en yrkesprovsbedömning, berättar Sirén.

Studerande som har LiA – lärande i arbetslivet – tar själva kontakt och söker en arbetsplats som passar examensdelens innehåll.

– Om det är svårigheter att hitta LiA-plats handleder läraren sin studerande och har förslag på passliga arbetsplatser.

I dag består cirka 20-30 veckor av utbildningen på andra stadiet av LiA eller läroavtal. I varje examensdel finns en LiA-period, ofta i slutet av examensdelen.