Img 5591
Journalisten och fotografen Daniela Andersson och landsbygdsföretagaren Ingemo Fröberg har samarbetat kring boken Det här är min mat.
Jordbruk Livet på landet

Ingemos mat mellan bokpärmar

Inhemska, närproducerade råvaror som tillreds med kärlek och van hand med traditionella och också mindre traditionella knep. Det är Kyrkslättsbon Ingemo Fröbergs matlagningsfilosofi i ett nötskal.

– Maten ska vara god och inte för komplicerad att göra. Dessutom ska det finnas tillräckligt, säger Ingemo Fröberg.

Ingemo Fröberg är känd för sina bröd och bakverk som bakas i det egna bageriet vid familjens lanthandel Gårdsboden. Hennes repertoar är ändå betydligt bredare än så.

Nu har hon gett ut en kokbok med recept på allt från fisk- och kötträtter, vegetariska rätter och sallader, såser, desserter, inläggningar – och jo, också bakverk och bröd.

Boken heter Det här är min mat.

Med rötterna i jorden

Ingemo Fröberg tycker om att improvisera och vara kreativ i köket.

– Inte heller mina recept behöver följas till punkt och pricka, försäkrar hon glatt.

Tillsammans med maken Henrik driver hon sedan trettio år tillbaka Gårdsboden i södra Kyrkslätt där man kan köpa främst inhemska råvaror enligt säsong, mathantverk och produkter från det egna bageriet.

Gårdsboden har också ett eget café. Spannmålsprodukterna är odlade på hemgården Fräsars.

Också köttprodukter säljs i den egna boden.

– Under årens lopp har vi märkt att också många vuxna behöver råd och handledning i frågan om hur de ska tillreda råvarorna. Särskilt vilt kött är utmanande för många, konstaterar Ingemo Fröberg.

I boken delar hon frikostigt med sig av allt från tjälknöl och porterstek till olika lamm- och fiskrätter. Hennes recept bygger till största delen på just lokala råvaror enligt säsong och en del av recepten ackompanjeras av en historia från hennes egen barndom.

Img 5586
Boken Det här är min mat innehåller också menyer för årets högtider. På bokutgivningen bjöds bland annat på Ingemos hemlagade memma och karelsk pasha.

Marthornas köttbullar

Också Esby Marthaförening i Kyrkslätt fyller några uppslag i boken både med historier från förr och givetvis det legendariska köttbullsreceptet på älgfärs. Kyrkslätt Estby Marthaförening står också som utgivare av den svenskspråkiga boken.

Boken är en vacker och tilltalande helhet med många fotografier främst av maträtterna, men en och annan traktor har också smugit sig in mellan pärmarna. Ingemo Fröberg passar nämligen på att varva recepten med ett stycke lokalhistoria och information om lantbruket och de spannmålslag som odlas på gården.

Ingemo Fröberg är själv både agrolog och mathantverkare. Bland annat har hon vunnit guld i finska mästerskap i mathantverk för sin råghålkaka och brons för sin maltlimpa.

Daniela Andersson, som gav ut den prisbelönta kokboken Tack för maten, mamma! för några år sedan, har fungerat som redaktör och fotograf för Det här är min mat.

Böckerna påminner utseendemässigt något om varandra och det har säkert sin förklaring i att fotografen är densamma och att grafiska designern Eva Tordera har skapat den grafiska utformningen för bägge böcker. Boken är översatt till finska av Anna Paljakka.

För följande generationer

Daniela Andersson berättar att bokprojektet för hennes del utöver själva fotograferandet också inneburit det minst lika trevliga uppdraget att smaka på alla rätter.

– Jag kan intyga att Ingemo är en fantastisk kock. Det kan också hennes man Henrik som tyckte om allt utom braxen, skrattar Andersson och tillägger att det var de många benen i braxen som var problemet.

Ingemo Fröberg avslöjar själv att hon sedan barnen flyttat hemifrån försett dem med årliga recept till jul. Nu finns de istället samlade i boken tillsammans med många fler.

I en tid då också recept kommer och går blixtsnabbt genom cyberrymden känns det fräscht att någon vågar satsa på en i grunden gammaldags idé att samla recepten mellan hårda pärmar till ett estetiskt paket. Så här bevarar man kunskap och för den vidare till nya generationer.

Det Har Ar Min Mat Parm 1
Det här är min mat säljs bland annat på Gårdsboden och i Akademiska bokhandelns webshop.

Det här är min mat

Författare: Ingemo Fröberg
Fotograf och redaktör: Daniela Andersson
Utgivare: Kyrkslätt Estby Marthaförening rf.
Lay out och grafisk design: Eva Tordera
ISBN: 978-952-94-8444-7