SLC - El Skullbacka
Skyhöga elpriser har kraftigt påverkat belyst växthusodling

De höga elpriserna har kraftigt påverkat den belysta växthusodlingen. Produktionskostnaderna har skjutit i höjden och många har tvingats ändra strategierna för belysningen. Produktionsvolymen har minskat med 10-20 procent, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker.

”CAP ska bli en allians mellan bönder och miljö”

Det gröna tyska miljöpartiet efterlyser omfattande reformer inom den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken. Jordbruksminister Cem Özdemir och miljöminister Steffi Lemke vill skapa en strategisk allians mellan jordbruk och miljö.

SLC - El6
Skörden påverkas när odlarna drar ner på belysningen

Mindre belysningstimmar. Det har varit en metod som växthusodlarna i Närpes tillämpat för att få ner elkostnaderna den senaste månaden. Men så här kan vi inte fortsätta, säger växthusproducenten Stefan Gulin.

Glassproduktionen i Sibbo läggs ner

Unilever planerar att lägga ner glassproduktionen vid fabriken i Massby i Sibbo. Företaget inleder nu samarbetsförhandlingar med de 64 anställda.

SLC - 220118 Lemke Agrarkongress 1407847
Frankrike säger nej till glyfosatförbud i EU

Den franska regeringen avvisar alla planer på inskränkningar för användningen av glyfosat inom EU-jordbruket, åtminstone tills ett tillräckligt effektivt alternativ finns på marknaden. Tysklands nya regering intar en komplett motsatt åsikt.

Ansökan om djurbidrag fördröjs ytterligare

Både ministeriets och livsmedelsverkets utgångspunkt är att ansökningstiden måste vara cirka tre veckor, så också ansökningsdatumet 2.2 skjuts med nödtvång fram, sannolikt med minst en månad, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

EU-ministrar dryftade kollagring

EU-kommissionen har börjat utreda strategier för kollagring som ny inkomstkälla för jordbrukare. Frågan intresserar medlemsländerna eftersom kollagringen kan gynna både odlarna och klimatet.

SLC - 20220118 Pht21205
Roberta Metsola blir ny EU-talman

EU-parlamentet har valt den maltesiska kristdemokraten Roberta Metsola till ny talman efter David Sassoli, som nyligen har avlidit.

EU-utskott varnar för stora vargpopulationer

Antalet vargar börjar överskrida smärtgränsen i många europeiska regioner. Det anser EU-parlamentets jordbruksutskott, som kräver förändringar i EU:s habitatdirektiv. Betande får utsätts för onödiga faror, menar utskottet.

Info om förändringar i EU:s djurbidrag

SLC Åbolands och Nylands medlemmar uppmanas att uppmärksamma MTK Varsinais-Suomis stödinfon för husdjursproducenter där man alldeles särskilt behandlar de förändringar i EU:s djurbidrag som är förestående redan för 2022.

Ekomässan Biofach flyttas till sommaren

Den stora tyska specialmässan för ekologiska livsmedel Biofach kommer inte som planerat att genomföras i februari i tyska Nürnberg. På grund av det osäkra pandemiläget flyttas mässan fram till slutet av juli.

SLC - 2014 01 Pressefoto Laufendes Wildschwein Rolfes Djv
Nya fall av svinpest på italienska fastlandet

I början av januari upptäcktes det första fallet av afrikansk svinpest hos ett vildsvin på det italienska fastlandet. Denna vecka rapporterades redan åtta fall i de norditalienska provinserna Piemonte i nordväst och den angränsande kustregionen Ligurien.