Ledarsticket: Misstroendeomröstningen mot minister Junnila har ingen praktisk konsekvens

Noteras kan att kraven på ministrarna är färre och lägre än de krav som den nya regeringen vill ställa på invandrare som vill ha medborgarskap i Finland, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Regeringsprogrammet går att leva med och kommer dessutom med ambitiösa målsättningar för jord- och skogsbruket

För jord- och skogsbruket är regeringen Orpos regeringsprogram ingen katastrof. Där finns realism, men också hopp och rent av ambitiösa målsättningar våra branscher, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Lantbruket i händerna på den orkestrerande staten

Det vi bevittnar är en slags krispolitik där politikerna genom att peka på olika kriser kan rättfärdiga en ständigt expanderande styrning genom stödpaket, statsgarantier, reglering och expansiv finanspolitik, konstaterar Nicolas von Kraemer.

Ledaren: Dammsprängningen är ett terrordåd som leder till en humanitär kris och en allvarlig miljökatastrof

Putins Ryssland är en terroriststat som inte drar sig för någonting, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: EU:s restaureringsförordning riskerar att bli ödesdiger för skogsägarna i Finland och Sverige

EU:s restaureringsförordning saknar helt enkelt verklighetsförankring och riskerar att bli ödesdiger för skogsägarna i Finland och Sverige, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Regeringsförhandlingarna har gått från sömniga till dramatiska – snart kan något parti åka ut

Hur det än går så vill Orpo och Samlingspartiet leda nästa regering. Mycket talar också för att man gör det med just den uppsättning av partier som nu förhandlar på Ständerhuset, dramatiken till trots, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Suomen Vilja-Aitta visar vägen för spannmålsodlarna

Landets första producentorganisation inom spannmålsbranschen, Suomen Vilja-Aitta, håller på att grundas. I bästa fall kan Suomen Vilja-Aitta visa vägen för många fler och leda till att producenterna får bättre betalt för sina produkter, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: EU bör vara den naturliga garanten för att den ukrainska exportspannmålen når sin slutdestination ute i världen

Visst, om man ser på det hela ur ett riktigt kort perspektiv så kunde kanske EU:s bönder vinna på att konkurrensen från den ukrainska exportspannmålen uteblir. Det är ändå inte alls säkert att EU:s bönder får bättre betalt för sin spannmål trots att så skulle ske, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Mycket nytt i årets stödansökan – var uppmärksam

En stor del av årets intäkter kommer på de flesta gårdar via stöden, på många växtodlingsgårdar kan det handla om hela 40-50 procent av årets intäkter. Därför gäller det att vara noggrann med ansökan, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Regeringsförhandlingarna är utmanande för alla inblandade partier – med ett undantag

Det är närmast för Kristdemokraterna som regeringsförhandlingarna nödvändigtvis inte blir så svåra, varken i sak på Ständerhuset eller att sälja in till de egna partimedlemmarna. För alla andra inblandade partier blir det sannolikt utmanande på sätt eller annat, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Botten har gått ur ekoproduktionen

Alldeles för låga producentpriser i kombination med högre produktionskostnader och när det dessutom i nya CAP finns en regel om att man nu måste förbinda sig för minst fem år som ekoproducent så blir den risktagningen alltför riskfylld för många, konstaterar Staffan Pehrman.

Debatt: Hur i hela friden tänker SFP?

SFP vet att det redan finns en splittring inom partiet; både den ekonomisk-politiska klyftan, och den konservativ-liberala klyftan. Ändå beslutar man att utsätta partiet för en så motsättningfull situation som Orpos regeringssondering innebär, skriver Hanna Backända och Nina Forssell. Fredrik Guseff, partisekreterare för SFP besvarar kritiken.