SLC - Martin Smiling09
Stridbar AGCO-chef pensionerar sig i höst

AGCO-chefen Martin Richenhagen lämnar sin post i slutet av detta år. Han går i pension efter sexton år i ledningen för den globala tillverkaren av lantbruksmaskiner. Till efterträdare har koncernen utsett styrelsens viceordförande Eric Hansotia.

Jordbruksmaskinmässan flyttas till 2022

Jordbruksmaskinmässan, som skulle anordnas i november i Helsingfors, flyttas framåt med två år. Beslutet togs tillsammans med mässans samarbetspartners och bakgrunden är osäkerheten gällande utvecklingen av coronasituationen. Mässan arrangeras dock digitalt under namnet Jordbruksmaskinmässan online 365.

SLC - Kronos Gripto 709
Kronos lanserar nya skogskranar

Kronos kranserie Gripto utvidgas nu med fyra olika modeller i två serier: GRIPTO 608 och 609 samt GRIPTO 708 och 709. Modellerna lanseras under FinnMETKO 2020 i Jämsä 3-5 september.

SLC - Potmaskin5
AVR visade upp maskiner i Dagsmark

Trots ihållande regn var det många som ville se maskiner för potatisproduktion i Dagsmark förra fredagen. Bakom maskindemonstrationen stod Klåvus Group Ab som bland annat visade upp den enorma självgående fyrradiga upptagaren AVR Puma 4.0.

SLC - Vaderstad Baarman
​Väderstad förstärker närvaron i Finland

Från och med den första augusti ansvarar Sebastian Baarman för den finländska marknaden hos svenska Väderstad. Baarman har en bred bakgrund inom lantbrukshandel och även Väderstads produkter är bekanta för honom från tidigare engagemang.

SLC - Portomtork 2 A Webben
Ny spannmålstork tornar upp sig i Pörtom

En 24 meters spannmålstork är en högaktuell investering för Pörtomproducenterna Mats Granbäck och Peter Häggkvist. Målsättningen är att nybygget ska kunna tas i bruk i samband med den annalkande tröskningsperioden.

SLC - Eldrift Vagn Webben
Eldrift för flytgödselspridare och vagnar på gång

I ett samarbete mellan John Deere och Joskin ska det inom två års tid komma eldrivna flytgödselspridare och vagnar på marknaden. E-Drive heter konceptet och bygger på ström från traktorn som driver en elmotor på vagnen.

SLC - Fahrerkabine 905416790
Framtidens traktorhytt 4.0 rationaliserar förarens arbete

Dagens moderna traktorer och skördetröskor är redan späckade med teknik och automatik som stöder förarens arbete. Tyska forskare går nu vidare med assistenssystem som automatiskt avlastar föraren från onödiga rutinuppgifter.

Högeffektiva luftfilter kan skydda slakterier mot corona

Coronavirus har blivit en plåga hos stora slakterikoncerner i hela världen. Arbetsmiljön och säkerheten kunde väsentligt förbättras med hjälp av högeffektiva luftfilter som fångar viruset, påpekar tyska experter.

SLC - Trafik
Nya vägtrafiklagen begränsar jordbrukets effektivitet

Från och med den 1 juni trädde den nya vägtrafiklagen i kraft. Lagpaketet som beretts är historiskt stort och omfattar till exempel också sjötrafiken. Landsbygdens Folk sammanfattar lagens inverkan på jordbrukets fordon.

Trädgårdsbranschen letar efter innovationer

Handelsträdgårdsförbundet letar efter nya innovationer som ska utveckla den finländska växthusodlingen. Innovationerna kan vara produkter, produktionsmetoder, tjänster eller idéer som gör produktionen effektivare och förbättrar lönsamheten. Sammanlagt delas 10.000 euro ut i innovationspris.

SLC - Valtra Tillverkning 2 Webben
Valtra har många egna lösningar

Kundanpassningar till max och ständiga kontroller i produktionen gör Valtra till en flexibel och säker traktor.