Vaattenpump1
I fjol började Agrolink i Solf sälja solcellsdrivna vattenpumpar för underbevattning. Intresset var stort och nu är det dags att beställa till nästa växtodlingssäsong. Sista dagen för att lägga in en beställning är den 15 december, berättar Joakim Östman, vd för Agrolink.
Jordbruk Maskin & teknik

Goda skörderesultat med
solcellsdrivna vattenpumpar

Förra året började Agrolink sälja solcellsdrivna vattenpumpar för underbevattning. Intresset var stort och resultaten av den nya tekniken visar också på mycket goda skörderesultat. Den 15 december är det sista datumet för att beställa pumpar till kommande växtsäsong.

– Våra kunder är nöjda med investeringen som de gjorde i fjol. Många av de som köpte en solcellsdriven vattenpump då har visat intresse för att köpa en till för andra skiften till kommande växtsäsong, säger Joakim Östman, vd för Agrolink.

Förra året tog Agrolink i Solf i Korsholm in solcellsdrivna vattenpumpar för underbevattning som en ny produkt. Den gången kom det in 66 beställningar av intresserade jordbrukare som nu haft det nya systemet i bruk under den förra växtsäsongen.

Det är ingen överraskning. Försök från Söderfjärden med solcellsdrivna vattenpumpar i somras visar nämligen på en mycket hög skördeökning. Försöket gjordes med KWA Mistral vårvete. Såtätheten var 670 plantor per kvadratmeter och det gödslades 75 kilo kväve per hektar.

Stor skördeökning

Den ena rutan hade underbevattning med solcellsdriven vattenpump medan den andra hade bensinpump. Den tredje rutan var obevattnad. Resultaten visar att den med solcellspump fick ett skörderesultat på 8.144 kilo, vilket innebar en ökning med 2.619 kilo (47 procent) jämfört med det obevattnade skiftet.

Med bensinpumpen var skördeökningen 1.440 kilo till 6.965 kilo per hektar medan den obevattnade rutan hade en skörd på 5.525 kilo per hektar.

– Jag trodde inte att det skulle vara så stor skillnad i skördenivån mellan fältet med solcellsdriven vattenpump kontra den bensindrivna. Men enligt mig visar resultaten på hur bra tekniken faktiskt är, säger Östman.

Fördelen med en solcellspump är att den sköter sig själv så att bevattningen blir kontinuerlig när solen lyser. En givare i den första reglerbara brunnen stannar pumpen när vattnet stigit till önskad nivå. Sjunker vattnet därefter startar pumparna automatiskt.

– Det gör att vattennivån alltid blir den rätta och bevattningen därmed jämnare och det möjliggör en effektiv fotosyntes. När växten behöver vatten finns det alltid tillräckligt, förklarar han.

I tider när kolbindning är på tapeten konstaterar Östman att det är en miljöåtgärd att investera i en solcellsdriven vattenpump.

– I och med att fotosyntesen effektiveras ökar också kolbindningen. Och investeringen betalar sig tillbaka troligen redan under det första året eftersom skördeökningen och nettot ökar. Enligt mig är det här en ypperlig produkt för alla jordbrukare som har reglerad dränering på sina åkrar. I och med att vattentillgången är god minskar också behovet av kvävegödsling, vilket också sänker kostnaderna, säger Östman.

Vaattenpump5
En solcellsdriven vattenpump säkerställer att vattennivån alltid är optimal i åkern. Det påskyndar fotosyntesen och ökar chansen till ett bra skörderesultat. Försök från i somras visar att tekniken bidrar till ökad skörd.

2-30 kubikmeter i timmen

Beroende på storleken på skiftet finns färdiga pumppaket från 2 kubikmeter vatten i timmen upp till 30 kubikmeter. Den minsta är tänkt för skiften på 1-2 hektar.

– I paketen ingår allt man behöver som ventiler, tryckslangar, sensorer och solpaneler. Det ingår också en solcellsregulator och styrenhet som styr bevattningen så att pumpandet stannar om brunnen blir full. Det behövs inte heller några batterier, vilket gör investeringen förmånligare.

– Dessutom kräver en solcellspump minimalt med underhåll. Det är bara att sätta ut pumpen efter sådd så bevattnar den på egen hand och jämfört med bensinpumpar krävs ingen påfyllning av bränsle, berättar han.

Det minsta paketet kostar 735 euro utan moms medan det dyraste med en kapacitet på 30 kubikmeter per timme uppgår till 1.836 euro. De som funderar på att investera i en solcellspump bör lämna in en intresseanmälan till Agrolink senast den 15 december.

– Tekniken beställs från Kina och därför behöver vi snart lämna in en beställning så att alla delar hinner levereras innan vårbruket börjar. Därför är det viktigt att höra av sig till oss i tid om det finns intresse, säger Östman.

Den som är intresserad kan också fylla i ett formulär som finns på Agrolinks webbplats.