Dsc 2442
Staffan Nyberg tänker investera i en mobiltork trots att han inte kan få något stöd för investeringen. Han råder alla som går i investeringstankar att noggrant kontrollera alla villkor i god tid innan projektet kör igång. Rådgivarorganisationerna hjälper också gärna till.
Jordbruk Maskin & teknik

Det finns stöd att få
– men se upp för kraven!

Staffan Nyberg är jordbrukare på spannmålsgården Stor-Kråkans i Vejans i Sjundeå. Han odlar höst- och vårvete, råg och korn på omkring femtio hektar. På gården finns en gammal tork, eller egentligen två, men det mesta av spannmålen torkas hos grannen. Nu känner Nyberg ändå att det är dags att investera i en egen mobiltork.

Han förhandlar först med en torktillverkare, senare med en annan. Försäljarna ger offerter och påminner om att jordbrukaren kan söka investeringsstöd för torkinvesteringen.

Det som ingen av dem nämner är att det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att kunna få stödet, bland annat att jordbrukarens företagsinkomst måste uppgå till 25.000 euro.

– Det känns ju lite bakvänt att de som behöver stödet mest inte kan få det, säger Staffan Nyberg.

Han nådde själv inte upp till kravet och har nu gått vidare med investeringen utan stöd. I reda pengar går han miste om omkring 20.000 euro.

Han tycker det är galet att det pratas så mycket om att det finns möjligheter att få stöd för olika investeringar, men inte alls om villkoren. Det finns mycket information bland annat på Livsmedelsverkets webbplats, men det gäller att läsa noggrant för att inte gå miste om viktig information.

Företagarinkomsten var ett villkor som Nyberg inte kände till.

– Nyinvesteringar görs ju för att förbättra lönsamheten och det borde ju uppmuntras, tycker Nyberg.

Han uppfattar det som om myndigheterna inte ger alla inom branschen lika möjligheter till investering.

– På en mindre gård har man ju i stort sett bara två alternativ när det gäller att förbättra lönsamheten på sikt: att öka odlingsarealen eller utveckla verksamheten. I båda fallen är en investering nödvändig och ett finansiellt stöd skulle utan tvekan vara välkommet.

Viktigt att ta reda på

Även om man har ett välbetalt jobb vid sidan om jordbruket är det specifikt företagarinkomsten från lantbruket som avgör om man kan få stöd eller inte.

– Det hade sparat mig flera månader av väntan om jag hade känt till stödets karaktär. Istället insåg jag hur tydligt det är att större gårdar favoriseras trots att de ju borde ha bättre förutsättningar än en mindre gård att själva finansiera investeringar, säger Nyberg.

Han råder alla som går i investeringstankar att i ett tidigt skede vara aktiva och ta reda på vilka villkor som gäller.

Där får han medhåll av företagsexpert Tony Lassas på Nylands Närings- trafik- och miljöcentral som behandlar ansökningar.

– Förbered ansökan i tid och ta gärna hjälp av en rådgivare, särskilt om det handlar om större investeringar, säger Tony Lassas.

Han understryker också att man inte får inleda byggandet innan man fått NTM-centralens beslut.

– Underteckna inte något avtal innan stödet beviljats. Anskaffningar som gjorts innan stödbeslutet fattats är inte stödberättigande och i värsta fall kan man mista hela stödet. Investeringsstöd för gårdsbruk beviljas inte för åtgärder som redan inletts.

Ansökningarna behandlas i etapper

Han påminner också om att ansökan om investeringsstöd kräver en hel del olika bilagor och det lönar sig att kolla upp sådant i god tid. Investeringsstöd för jordbruket får sökas fortlöpande, men ansökningarna behandlas i etapper. Stödperiodernas tidtabell ser du här bredvid. Ansökningarna kan göras elektroniskt via e-tjänsten Hyrrä med hjälp av bankkoder.

Tony Lassas lyfter också särskilt fram nu aktuella möjligheter att ansöka om stöd i form av återhämtningsmedel ur EU:s landsbygdsfond. Gårdar kan beviljas stöd för investeringar som främjar arbetsmiljön, produktionshygienen, djurens välbefinnande eller miljöns tillstånd.

Investeringar som förbättrar djurens välbefinnande är exempelvis bättre ventilation och båsmattor. Investeringar med tanke på miljön kan handla om anskaffning av solpaneler eller byggande av biogasanläggning.

För jordbruksinvesteringar som förbättrar miljöns tillstånd eller djurens välbefinnande kan man få 30-35 procent i stöd, och för investeringar i energiproduktion kan man få 40 procent i stöd. Stödet för att investera i produktion av biogas kan uppgå till 50 procent.

NTM-centralen i ditt område ger råd om hur man ansöker.

Mera information hittar du på Livsmedelsverkets webbsidor och på www.landsbygd.fi.

Stödperioderna för investeringsstöd för jordbruk

• 16.10–15.1.
• 16.1–15.3.
• 16.3–15.8.
• 16.8–15.10.

Investeringsstöd för jordbruk

Stöd kan beviljas åt:
• Jordbrukare eller en privaträttslig sammanslutning som bedriver jordbruk
• En sammanslutning av jordbruksföretagare (t.ex. ett torkandelslag).
För att kunna få stöd ska du ha fyllt 18 år. Du ska också ha tillräcklig yrkeskunskap.

Stödobjekt

• Ladugårdar, svinstall, bygginvesteringar som behövs vid fjäderfähushållning, får- och getskötsel, hästhushållning, biodling, pälsdjursuppfödning, växthusproduktion.
• Torkanläggningar.
• Täckdikning.
• Skördemaskiner för gemensamt bruk.
• Produktionslager.
• Maskinhallar.
• Bygginvesteringar som behövs vid en gårdsbruksenhets energiproduktion.
• Bygginvesteringar och anskaffning av maskiner eller anordningar som behövs vid iordningställande av jordbruksprodukter för försäljning.
• Investeringar för främjande av arbetsmiljön, produktionshygienen, djurens välbefinnande eller miljöns tillstånd.
Stödbeloppet varierar vanligen mellan 20 och 40 procent av de godtagbara kostnaderna.

Villkor som gäller gårdsbruksenheten

• Du äger eller arrenderar den gårdsbruksenhet som är föremål för stödet.
• Din företagarinkomst från jordbruket är minst 25.000 euro senast det femte kalenderåret efter att stödet beviljats. Företagarinkomsten räknas ut genom att de rörliga och fasta kostnader, avskrivningar och räntor på skulder som hänför sig till jordbruket dras av från intäkterna från jordbruket.
• Du iakttar på din gård de bindande kraven om miljö, hygien och djurens välbefinnande som baserar sig på det gemensamma regelverket och den nationella lagstiftningen. NTM-centralen kan kontrollera att de föreskrivna kraven uppfylls genom inspektioner eller kontroller, i myndighetsbeslut eller din egen redogörelse eller genom att förrätta gårdsinspektioner.