Mg 1338
– Så som SLC har försökt berätta redan flera år, så är fördelningen av priset inom livsmedelskedjan fullständigt snedvriden, säger SLC-ordförande Mats Nylund.
Jordbruk SLC Marknad

Höga och även akuta
förväntningar på
livsmedelsombudsmannen

– Låt det vara sagt från början att vi inom jordbruksnäringen har höga men också akuta förväntningar på den nya livsmedelsombudsmannen. Han ska lyckas få till stånd en rättvisare fördelning till jordbrukarnas fördel av både priser och risker inom livsmedelskedjan. Det kommenterar SLC-ordförande Mats Nylund efter att ha bekantat sig med några uttalanden, som den nyss tillsatte livsmedelsombudsmannen Olli Wikberg har hunnit yttra om sin uppgift.

Olli Wikberg inledde sitt nya uppdrag i början av september. I en intervju för Maaseudun Tulevaisuus nyligen säger han att han måste få reda ut om problem finns. Han menar inte att man kan peka fingrar åt bara ett håll.

Den nya livsmedelsombudsmannen hoppas inte heller att det finns överdrivna förväntningar på att ”allt ska vara i skick inom ett dygns tid”.

– Så som SLC har försökt berätta redan flera år, så är fördelningen av priset inom livsmedelskedjan fullständigt snedvriden, säger Mats Nylund. Dessutom så har vi uppenbara belägg för att beställda leveranser har annullerats i sista minuten samt att ingångna prisavtal har ändrats under avtalsperioden, låt vara att det inte är alla uppköpare som har gjort sig skyldiga till det här.

Risker har flyttats från affärerna

Mats Nylund påminner vidare om att förfarandet med utrymme i butikernas hyllor också har blivit alltmer utbrett, det vill säga leverantörerna måste betala för att deras produkter ska finnas på hyllorna.

Dessutom har risken med försäljningen av varorna till konsumenterna flyttats allt mer över på de tidigare leden i kedjan, så att leverantörer ibland har tvingats ta tillbaka produkter som butikerna inte har lyckats sälja.

– Allt det här har påvisats i undersökning efter undersökning under många år redan, säger Mats Nylund. Det var ju också bakgrunden till att vi fick en livsmedelsmarknadslag som bland annat omfattar inrättandet av just livsmedelsombudsmannen. Det är de här frågorna som i synnerhet SLC har pressat på för att genomföra förbättringar.

Mats Nylund har i alla fall förståelse för att den nya livsmedelsombudsmannen i första hand vill försöka få förbättringar till stånd genom att medla. Detta med hänvisning till att myndighetsvägen alltid är den långsammaste och besvärligaste enligt intervjun i Maaseudun Tulevaisuus.

Karhinens rapport inte bekant

I intervjun säger livsmedelsombudsmannen att han inte har fördjupat sig i utredningsmannen Reijo Karhinens rapport från i vintras. I rapporten kommer en hel del exempel och ännu fler indicier fram på att i synnerhet jordbrukarna är i en mycket trängd situation för tillfället.

Enligt texten har han inte heller studerat skrivningen i regeringsprogrammet där det heter att dagligvaruhandelns överlägsna förhandlingsposition ska bromsas med hjälp av lagstiftning, bland annat när det gäller produkter av typen private label.

Frågan har inte ”öppnat sig” för honom.

– Min bedömning är att de stora kedjorna inom dagligvaruhandeln kan styra prissättningen i stort sett som de vill tack vara just private label produkterna, säger Mats Nylund. Det brukar inte finnas nya lanseringar länge på marknaden innan motsvarande varor med private label kommer ut på hyllorna. Det måste bli möjligt för tillverkarna att skydda sina produkter på ett bättre sätt än nu.

Vidare säger Olli Wikberg att han utför sitt uppdrag som jurist.

– Jag hoppas i så fall han kan vara en jurist som också medlar och försöker bidra till överenskommelser i praktiken och inte bara tittar på paragrafer, säger Mats Nylund.