Ngng4
Nu har priserna på gurka stigit rejält för tillfället, men det kommer inte att täcka de hål som uppstått på intäktssidan från början av året.
Jordbruk Marknad

Skullbacka: Katastrofalt
gurkpris i sommar

Det har varit en utmanande sommarsäsong för växthussektorn. I synnerhet för gurkproducenterna som upplevt de sämsta priserna på länge. Nu stiger prisnivån, men det är inte tillräckligt för att lappa hålen på intäktssidan.

– Jämför vi flera år tillbaka har gurkpriserna varit på en katastrofal nivå ända sedan våren. Intäkterna per kvadratmeter har varit betydligt sämre, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker.

Att prisnivån skulle bli en utmaning var väntat eftersom odlingsarealen har ökat mycket i hela landet i år. Risken för att marknaden blir mättad var stor med tanke på att andelen inhemsk gurka redan från tidigare legat på 100 procent på konsumentmarknaden.

– Priset går alltid ner när det blir säsong, men det som överraskar nu är att det var lågt i princip hela sommaren. Åtgången har dessutom varit bra men överproduktionen har varit för stor. Nu har priserna på gurka stigit rejält för tillfället, men det kommer inte att täcka de hål som uppstått på intäktssidan från början av året, konstaterar Skullbacka.

Betydligt lägre än normalt

För säsongproduktionen ligger genomsnittspriset till och med vecka 31 på 58 cent per kilo. Medeltalet för tre senaste åren är 82 cent per kilo.

– Det är absolut inget att hurra över.

Vilka följder kan det här få för odlarna?

– Det påverkar både vinter- och säsongsodlarna eftersom intäkterna är betydligt lägre än normalt. Situationen kan också bidra till att enskilda odlare överväger att byta till en annan gröda nu.

Läget för traditionell rundtomat är bättre, men prisnivån har också varit en utmaning där. Jämfört med i fjol är prisnivån sämre men jämfört med genomsnittet 2016-2018 är det något bättre.

– Nu är prisnivån dessutom helt okej i augusti, men det beror på att det är lite brist på rundtomat nu för tillfället och därför har det varit möjligt att få ut ett något bättre pris från marknaden, menar Skullbacka.

Paprikan har legat på i princip samma nivå som i fjol år, men resultatet beror litet på hur skördarna utfallit beroende på sättningarna och de aktuella veckopriserna. Nu just är priset tillfälligt lite svagare, men borde stabiliseras på nytt inom kort, menar han.

– Priset på körsbärstomater ligger också i stort sett på fjolårsnivå och det är en överraskning med tanke på att odlingsarealen ökat markant i Finland. Men det kan ha att göra med att konsumtionen av specialprodukter ökar på bekostnad av rundtomat.

Kan fortfarande ändra

Kasten har också varit små på övriga specialtomater. Enligt Skullbacka kunde prisnivån alltid vara bättre, men produktionsvolymerna spelar en stor roll för det sortimentet. Han understryker att det är mycket kvar av årets säsong och att det finns förhoppningar på hösten.

– Gurkan har varit den stora utmaningen, men på tomatsidan har skördarna nu varit låga i ett par veckor och nu är vi också ur den svåra perioden när vi har överutbud av tomat. Jag hoppas och tror att tomatpriserna nu kan hållas på en hyfsad nivå till slutet av säsongen.

– Men samtidigt är det alltid en utmaning när den belysta odlingen kommer igång på allvar. När säsongs- och året runt-odlingen överlappar kan det bli överutbud. Men vi ska hoppas på det bästa, säger Skullbacka.