Jordbruk SLC Marknad

SLC vädjar till Lidl
om certifieringskrav

IP Grundcertifiering ansågs tillräcklig då den togs i bruk 2015. Det påpekar SLC i en skrivelse till Lidl Finland och verkställande direktören Lauri Sipponen. Lidl har meddelat sina frukt- och grönsaksleverantörer om nya krav på certifiering av miljöansvar och arbetsvillkor om drygt två års tid.

– Det kräver en stor arbetsinsats på den enskilda gården att ta i bruk och upprätthålla ett certifieringssystem. Det innebär dessutom betydande årliga kostnader, särskilt för små grönsaks- samt bär- och fruktgårdar i förhållande till omsättningen, kommenterar SLC:s trädgårdsombudsman Johanna Smith, vilket också SLC påpekar i sin skrivelse.

Kraven uppfylls redan i dag

Redan i dag uppfyller odlingen de krav som lagstiftningen ställer på miljöansvar och arbetsvillkor, säger SLC vidare. Finlands lagstiftning ställer högre krav på produktionen än motsvarande lagstiftning i övriga länder, där Lidl köper in grönsaker.

Enligt SLC är produktsäkerheten en ytterst viktig del av finländsk livsmedelsproduktion.

Sektorn bör utvecklas genom dialog

– Det är positivt att livsmedelssektorn utvecklas, men det måste ske genom en dialog mellan alla parter i kedjan och kunna ge produkterna ett tilläggsvärde.

SLC meddelar i skrivelsen att förbundet aktiverar sig i frågan för att den är viktig.

– Frågan berör våra medlemmar och deras konkurrenskraft gentemot producenter i andra länder, säger Johanna Smith. Vi vill trygga den inhemska livsmedelsproduktionen. Våra medlemmar producerar cirka 60 procent av all tomat och gurka i Finland samt en betydande del frilandsgrönsaker och andra specialgrödor.