Jordbruk EU Marknad

EU-länderna enades
om stöden efter torkan

EU:s medlemsländer godkände nyligen en rad stödåtgärder för gårdar som under den gångna säsongen har lidit ekonomiskt av ogynnsamt väder. Åtgärderna ska dessutom öka tillgången på djurfoder.

Kommissionen har noga bevakat läget, sedan det stod klart att sommaren blir extrem. Vi har hållit kontakt med alla medlemsländer för att vid behov kunna reagera möjligast snabbt, noterar agrarkommissionär Phil Hogan.

Åtgärderna består av högre förskottsbetalningar och flera undantag från förgröningen. Detta syftar enligt Hogan till att trygga tillgången på djurfoder. Gårdar som har drabbats av torka beviljas också högre stödandelar.

Enligt rådets beslut betalas upp till 70 procent av direktstödet från och med mitten av oktober. Därutöver kan producenterna räkna med 85 procent av landsbygdsstödet, så snart åtgärdspaketet antas formellt i början av september.

Dessutom beviljas undantag från förgröningsreglerna för att öka tillgången på foder. I praktiken kan trädesmark betraktas som en särskild gröda eller ekologisk fokusareal, fastän marken skulle ha använts för bete eller skördats.

Dessutom kan fånggrödor besås som renbestånd utan förpliktelse att blanda olika grödor, såsom de gällande reglerna normalt förutsätter. En förutsättning är att sådden är avsedd för bete eller foderproduktion.

Minimiperioden på åtta veckor för fånggrödor får förkortas, för att producenten ska ha möjlighet att så sina höstgrödor i tid efter fånggrödorna. Formellt antas åtgärdspaketet i början av september.

Kommissionen försäkrar att den fortsätter att följa läget. Kontakterna med medlemsländerna ska hållas täta för att trygga en möjligast noggrann uppföljning av torkans konsekvenser.