Rekordliten åländsk spannmålsskörd

Den åländska spannmålstorken vid Färjsundet i Saltvik stängde officiellt den 1 september, men den här veckan har man ännu tagit emot några lass.

SLC - Slaktgard
Fortfarande tabu att sälja släktgårdar

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.

SLC - Anna 1
Annagården firade naturens dag med öppna dörrar

För sjätte året i rad har den Finska naturens dag firats med olika evenemang runtom i landet. Bland annat höll 42 ekologiska lantbruksgårdar sina dörrar öppna för allmänheten under den sista lördagen i augusti, varav endast en – Annagården i Pensala i Nykarleby – finns inom ÖSP:s verksamhetsområde.

SLC - Viktoria Forsberg
Sociala medier möjlighet för företagen på landsbygden

Viktoria Forsberg är vd för Seger Marketing som specialiserat sig på branding och marknadsföring på sociala medier. Att utnyttja sociala medier i marknadsföringssyfte är ett utmärkt instrument för företagare på landsbygden.

Höjda övervakningsavgifter hotar det inhemska livsmedelsföretagandet

Företagarna i Finland kräver att Jord- och skogsbruksministeriet avstår från sina planer på att höja livsmedelsövervakningsavgifterna. Höjningarna hänför sig till utkastet till den nya livsmedelslagen.

SLC - Potatisbok
Potatisen fick sin egen bok

I dagens värld där allt ska vara glammigt och mediasexigt har potatisen det rätt så tufft. Trots sina uppenbara fördelar har den präktiga men lite trista knölen svårt att hävda sig i konkurrensen. Nu är det i alla fall dags för potatisens stund i rampljuset. Låt os presentera: Potatisboken.

Ny fabrik börjar tillverka inhemsk återvinningsgödsel

Inhemska BioA är en ny återvinningsgödsel som kommer att börja produceras våren 2019 i en nybyggd fabrik i Kotka.

SLC - Raps3
Kontrollera klorofyllhalten innan du tröskar oljeväxter

Det lönar sig att testa klorofyllhalten i oljeväxtens frön innan man bestämmer sig för att tröska, påpekar Avenas oljeväxtexpert Kati Lassi på Farmit.net.

SLC - Rag 1 A
Reetta fortsatt populäraste höstrågen

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2018.

SLC - Hostvete 1 A
Ceylon populäraste höstvetet

Höstvetearealen år 2018 omfattade 10.930 hektar. Ceylon var det populäraste höstvetet och odlades på ungefär en tredjedel av höstvetearealen i Finland.

SLC - Raps1
Höstoljeväxter – en liten ökning av odlingsarealen

Det är nu två år i rad som vi fått klara oss utan nya resultat från de officiella sortförsöken av höstoljeväxter. Både höstrybs och höstraps drabbades igen av stora utvintringsskador.

SLC - Strandberg
Andelslagen Maitosuomi och ItäMaito tänker fusioneras

Valios anskaffningsandelslag Maitosuomi och ItäMaito har för avsikt att fusioneras. Henrik Strandberg, som är mjölkproducent i Nykarleby och styrelsemedlem i andelslaget Maitosuomi säger att fusionen mellan Maitosuomi och ItäMaito kommer att stärka andelslaget och gör det möjligt att behålla servicenivån gentemot leverantörerna.