20180418 Ep 069576 F Mcu 123
Paolo De Castro har kämpat för att få med bönderna i det nya direktivet om otillbörlig handelspraxis.
Jordbruk EU Marknad

Parlamentets jordbruksutskott röstade igenom bättre skydd för bönder och livsmedelsindustri

Livsmedelsgrossister och detaljhandel som utnyttjar sin starka ställning för att tvinga bönder till ojämlika kontrakt, eller låter dem vänta länge på betalning. Eller kanske tar tillbaka en stor order på frukt precis innan leverans.

Det är den här typen av beteenden som jordbruksutskottet, med dess vice ordförande Paolo De Castro (en gång i tiden jordbruksminister i Italien) i spetsen, vill komma åt. Det är mycket tack vare honom som förslaget om ett nytt EU-direktiv också omfattar jordbruket och inte bara livsmedelsindustrin.

– Den beroendeställning som bönder ofta befinner sig i, när de måste sälja sina varor snabbt, gör dem extra utsatta för otillbörlig handelspraxis från detaljhandeln. Därför tycker jag det är viktigt att bönderna finns med i förslaget, förklarar Paolo De Castro.

Utskottets förslag innehåller bland annat förbud mot att tvinga leverantörer att ta tillbaka osålda varor, en gräns på 30 dagar för betalning för färskvaror och 60 dagar som sista gräns för att ta tillbaka eller ändra en order på färska varor.

– Bönderna, som redan har det svårt i dag, måste veta med säkerhet vad de kommer att sälja, påpekar Paolo De Castro.

Nya nationella myndigheter

En annan stor nyhet i förslaget är att varje land måste starta en ny myndighet som ska kontrollera att lagarna inom handeln efterföljs. Till den kan bönderna vända sig anonymt med anmälningar, eller föra sin talan genom sina intresseorganisationer.

– Det ligger i sakens natur att ingen vill ställa sig upp och öppet anmäla att grossisten går emot lagen, för då kommer man ju aldrig att få sälja till samma grossist igen. Därför anser vi i utskottet att anonymiteten är oerhört viktig för att komma åt eventuella övertramp, säger De Castro, som poängterar att detta är extra viktigt nu när uppköpen oftast sköts av några få företag på riksnivå.

Utskottet röstade igenom förslaget nästan enhälligt, med bara en tiondel emot. I praktiken innebär det att EU-parlamentet helt säkert kommer att rösta ja 22 oktober.

Sedan ska kommissionen och EU-rådet (som består av de olika staternas politiska ledare) säga sitt. Paolo De Castro hoppas att de säger ja före årets slut, så att direktivet blir giltigt före EU-valet i vår.

– Österrike, som är ordförande för rådet det här halvåret, är väldigt angelägen om att detta direktiv blir verklighet snart och driver på rejält. Det finns stater, som Sverige, som är mer negativa och anser att det inte behövs. Men jag är optimist, konstaterar Paolo De Castro.