Hailey Bartholomew Tear Australia
En ökad finansiering för kvinnor och ungdomar kan göra det möjligt för dem att vara oberoende. FOTO: Hailey Bartholomew/TEAR Australia
Jordbruk Globalt Marknad

Kyckling i fokus under ett veckoslut i Senegal

Den fjärde upplagan av ”kycklingveckoslutet” som hölls i Dakar var enligt arrangörerna ett bra tillfälle för en stark social mobilisering för att möta nya utmaningar som omfattar alla aktörerna i denna bransch.

Den senegalesiska branschorganisationen IPAS:s evenemang fokuserade i år på temat ”Fjäderfäsektorns roll i kvinnornas och ungdomarnas egenmakt”. Enligt arrangörerna strävar detta evenemang till att förstärka och utveckla fjäderfäproduktionen som en nyckelfaktor inom livsmedelsförsörjningen genom att öka producenternas, inklusive de familjeägda farmernas, inkomster, vilket är ett effektivt sätt att bekämpa fattighet.

I evenemanget deltog branschens representanter från olika regioner i Senegal och utrikes (Burkina Faso, Elfenbenskusten, Gambia, Mali och Guinea-Bissau). Enligt senegalesiska fjärderfäproducenternas organisation FAFA är ”kycklingveckoslutet” ett koncept eller egentligen en möjlighet för intressenter i fjärderfäbranschen att möta allmänheten.

För en bättre organisering av sektorn

Vid öppningsceremonin för ”kycklingveckoslutet” på Douta Seek-kulturhuset i Dakar manade ministern för boskap och animalieproduktion Aminata Mbengue Ndiaye på uppdrag av den senegalesiska regeringen fjäderfäbranschen att arbeta intensivt för att expandera grundförutsättningarna för att varje fjäderfäproducent kan hålla fast vid och godkänna att tillämpa de fastställda reglerna för fjäderfäskötsel och att understöda sektorns utveckling.

– Fjäderfäbranschens konkurrenskraft uppstår ovillkorligen genom en bra organisering av aktörerna och en rigorös tillämpning av god praxis på alla nivåer i hela värdekedjans olika delar.

FAFA:s ordförande, Serge Nfaly Sadio, förespråkade en ökad finansiering för kvinnor och ungdomar för att göra det möjligt för dem att vara oberoende. Han vädjade också för fjäderfäproducenternas tillgång till mark.

Ökad professionalitet

Branschen kämpar med problem med anknytning till utbildning men också med att förebygga vissa av virus förorsakade infektioner som bromsar branschens värdeutveckling. För att tillhandahålla lösningar på dessa svårigheter satsar IPAS och det franska lantbruksföretagsnätverket ADEPTA-France på att utbilda aktörerna och på att tillhandahålla utrustning och vaccin för en bra avkastning. Enligt doktor Amadou Gueye vid IPAS kvarstår faktum att trots att kycklingproduktionen i Senegal har ökat märkbart, är aktörerna inte alls utbildade.

– Du kan producera kycklingar året runt, men om du inte behärskar teknikerna för produktion, slakt och tillvaratagande, kommer vi alltid att stå inför ett underskott vid tidpunkter när det råder stor efterfrågan, sade veterinären.

De facto är tillgången på kyckling begränsad i handeln under regniga perioder och även under ramadan. Enligt experterna beror detta på brist på reglering av handeln som ett resultat av inkonsekvenser i produktionen. IPAS mål är att ha en konstant produktion genom att utbilda aktörerna, säger Gueye. Således kommer en stor mängd lagringsutrymmen att placeras ut för perioder när det råder överproduktion.

Förebygga sjukdomar

ADEPTA-France fokuserar för sin del på att förebygga sjukdomar såsom newcastlesjuka, Mareks sjukdom, gumborosjuka och fågelinfluensa. Den senare har även satt stopp för fjäderfäimport fram till 2020 enligt den senegalesiska statens beslut sedan 2006. Organisationen arbetar även med att utrusta fjäderfäfarmerna så de uppfyller hygien- och säkerhetsstandarder. Vid detta tillfälle presenterade den franska organisationens representant Anaïs Fabre en anordning som kan vaccinera ett stort antal kycklingar på rekordtid. På grund av utrustningens höga pris (två miljoner Västafrikanska franc, drygt 3.000 euro) för aktörerna, har staten beslutat att köpa in ett flertal för att gynna fjäderfäsektorns utveckling.

– Ministeriets budget finns tillgänglig och jag föredrar att köpa utrustning som kommer att användas av fjäderfäfarmarna hellre än sådant som förblir magasinerat i skjulen, sade Aminata Mbengue Ndiaye. Fjäderfäfarmningen på landsbygden påverkas mera av dessa sjukdomar på grund av deras snabba spridning som klimatet gynnar.

Enligt minister Aminata Mbengue Ndiaye är ”fjäderfäsektorn med råge mest effektiv inom aveln i Senegal”. Produktionen på över femtio miljoner kycklingar 2017 är en ökning med tjugo miljoner individer jämför med 2016. Kycklingsektorn är en stor inbringare i den senegalesiska statskassan: 150 miljarder Västafrikanska franc år 2017 enligt ministern.

Jean Armand Bokally