Jordbruk EU Marknad

Brexit kan drabba irländska köttexporten hårt

Brexit blir ett hårt slag mot det irländska lantbruket vars export till 40 procent går till Storbritannien. Det understryker en färsk rapport från Irlands centralbank, skriver LandLantbruk.

Extra svår blir ”Brexit-chocken” för den viktiga nötköttsexporten som idag till stor del styrs mot den större grannen. Hälften av allt nötkött hamnar på den brittiska marknaden och dit går närmare 75 procent av exporten av levande nötkreatur.

Enligt centralbankens värsta Brexit-scenario förlorar de irländska nötköttsproducenterna sin bästa exportmarknad helt och hållet, i alla fall för ett tag. I det bästa utfallet tappar irländskt nötkött drygt en tredjedel av den brittiska exporten.

Att de både ländernas ekonomier och handel är mycket starkt sammanflätade – inte minst på jordbruksområdet – framgår tydligt av rapporten, skriver LandLantbruk.

Också Irlands export av spannmål, frukt och grönt är till mycket stor del beroende av brittiska kunder. Hela 90 procent av spannmålet som Irland exporterar har en brittisk destination.

Den ekonomiskt tunga irländska mjölksektorn är inte fullt ut lika beroende, men med en brittisk exportandel på 34 procent riskerar den ett stort avbräck.

Inte bara tullar

Problemet som Brexit skapar är mycket mer omfattande än tillkomsten av tullar. Även om tulltariffen sätts till noll procent så gör bland annat gränskontroller att tio procent av handeln mellan Irland och Storbritannien kan försvinna totalt sett, spår Centralbanken.

Som ytterligare ett dystert inslag i bankens Brexit-prognos tillkommer sjunkande jordbruksstöd från EU. Ett fenomen som drabbar lantbruket i alla EU:s kvarvarande medlemsländer när de nettobetalande britterna lämnar unionen.

Jordbruksstöden minskar med minst 5 procent, konstaterar centralbanken. Något som överensstämmer med det förslag som EU-kommissionen i år har lagt fram.

Värst drabbas här åter den irländska nötkötts- och fårbranschen, där producenterna i väldigt hög grad är beroende av stöd för att gå runt ekonomiskt.