Jordbruk EU Marknad

Ministrar kallas till möte om afrikansk svinpest

Faran för ökad spridning av afrikansk svinpest är så stor att EU:s kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, Vytenis Andriukaitis, kallar till ett extrainsatt informellt ministerråd den 19 december. Inbjudna är EU-ländernas jordbruks- och miljöministrar, och mötet hålls i anslutning till det planerade jordbruksministerrådet, skriver lantbrukstidningen ATL.

– Kampen är långt från över och mobiliseringen av offentliga myndigheter, men också lantbrukare, jägare, resenärer, lastbilschaufförer och så vidare måste fortsatt vara mycket hög. På kommersiella lantbruk måste en hög grad av medvetenhet, beredskap och biosäkerhet upprätthållas, sa Vytenis Andriukaitis vid en presskonferens i samband med veckans jordbruksministerråd i Bryssel där han informerade ministrarna om smittoläget.

För många vildsvin

Den litauiska kommissionären underströk att det är mänskliga aktiviteter som gjort att sjukdomen kunnat ta sig från Östeuropa, där smittan förekommit i fem år, till länder som Belgien där smittan upptäcktes i september. Men han påpekade också att Europas vildsvinsstam är ett smittskyddsproblem som måste hanteras på lång sikt.

– Det måste göras större ansträngningar för att minska tätheten i vildsvinspopulationen.

Vytenis Andriukaitis lyfte också att det är viktigt att EU:s medlemsländer håller en gemensam linje gentemot handelspartners som kan vilja stoppa all import av europeiskt griskött, trots att internationella handelsregler säger att handel bara kan förhindras från smittade regioner. Kommissionären varnade medlemsländerna för att försöka göra enskilda överenskommelser med tredje land, skriver ATL.

– Grisköttssektorn är av högsta vikt för EU:s ekonomi. Den representerar över 60 procent av vår totala köttexport. Det är därför som solidaritet oss emellan är så viktig. Jag kommer att göra det klart för ministrarna att det är minst sagt osmart att vidta åtgärder som kan underminera den gemensamma marknaden. Det skickar signaler till våra handelspartners att regionaliseringssystemet inte fungerar. Det vore att skjuta sig själv i foten.