Livsmedelsverket
Antti-Jussi Oikarinen som blir generaldirektör för Livsmedelsverket vill att det knappt ska märkas alls att det stora ämbetsverket inleder sin verksamhet i januari.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Övergången till Livsmedelsverket ska inte påverka jordbrukaren

Mindre byråkrati och bättre lönsamhet för jordbruket är några av det nya Livsmedelsverkets mål. Några större förändringar ska sammanslagningen av de nuvarande myndigheterna inte medföra.

När Livsmedelsverket inleder sin verksamhet i början av januari ska jordbrukarna helst inte märka någon skillnad alls. Det säger Antti-Jussi Oikarinen som i september valdes till generaldirektör för det nya ämbetsverket.

– Om något ändras så är det snarare att kundservicen blir bättre i och med att allting sköts inom samma ämbetsverk.

Enligt Oikarinen kommer Livsmedelsverket att arbeta för att jordbrukets lönsamhet ska förbättras.

– Den låga lönsamheten inom primärproduktionen reflekteras på hela livsmedelskedjan. Det är en stor utmaning, och vi är endast en del i processen. Däremot har vi redan identifierat områden där Livsmedelsverket kan påverka.

Bland annat är målet att minska på den byråkrati jordbrukarna utsätts för.

– Livsmedelsverkets roll är att fungera som en partner för hela livsmedelskedjan, genom att administrera över bland annat matsäkerhet och konkurrenskraft. Vår utgångspunkt har genast från början varit att det nya ämbetsverket inte får försvåra jordbrukarnas vardag.

Enormt ämbetsverk

Livsmedelsverkets blir det tredje ämbetsverket i Finland med över 1.000 anställda. Ämbetsverket bildas genom att Landsbygdsverket Mavi, Livsmedelssäkerhetsverket Evira samt den del av Lantmäteriverket som anknyter till produktion av informationsförvaltningstjänster slås samman.

Det nya ämbetsverket tar också över de uppgifter från Säkerhets- och kemikalieverket Tukes som gäller övervakning av användningen av växtskyddsmedel.

Dessutom svarar myndigheten för användningen av medlen i EU:s jordbruksfonder, samt administrerar EU-stöd och nationella stöd.

Budgeten är 70 miljoner euro, vilket motsvarar de nuvarande ämbetsverkens budget. Med ett större ämbetsverk är det enligt Oikarinen enklare att fördela medel och hitta möjliga sätt att spara ifall det behövs.

– Ett viktigt mål är att främja en högklassig, konkurrenskraftig produktion i vårt land. Där ingår djur- och växthälsa och att hålla landsbygden livskraftig. En stor ny del kommer att vara att främja exporten av inhemska livsmedel.

Huvudkontor i Seinäjoki

Livsmedelsverkets huvudkontor kommer att ligga i Seinäjoki, med verksamhetsställen på 20 ställen över hela landet. I Vik i Helsingfors kommer 650 personer att arbeta, medan mindre kontor i bland annat Karleby, Åbo och Lojo har under 15 anställda. Verket fungerar under jord- och skogsbruksministeriet.

– Alla anställda får stanna kvar på sina nuvarande arbetsplatser, ingen behöver alltså flytta på grund av omställningen trots att arbetsgivaren formellt blir en annan.

Enligt Oikarinen är strukturen inom Livsmedelsverket enkel, vilket den måste vara för att fungera i en så stor organisation.

– Verksamheten är uppdelad i landsbygd, livsmedelskedjan samt laboratorieverksamhet och forskning, långt enligt hur de tidigare ämbetsverken fungerade.

Från och med januari läggs webbplatserna mavi.fi och evira.fi ner. Istället förflyttas tjänsterna i princip oförändrade till Livsmedelsverkets portal, berättar Kirsi Heinonen, projektchef för Livsmedelsverket.

– Där kommer att finnas en skild del för producenter som innehåller alla de nuvarande tjänsterna, speciellt sorterade enligt lantbrukarnas behov.