SLC - Lpx 136912
Danmark ska leda forskning om global antibiotikaresistens

Ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum för bekämpning av antibiotikaresistens ska grundas i Danmark. Ett samförståndsavtal om saken har tecknats med det internationella forskarnätverket för jordbruk CGIAR.

EU:s agrarproduktion ökade med sex procent ifjol

Värdet av EU:s jordbruksproduktion ökade under 2017 med i medeltal 6,2 procent, meddelar EU:s statistikbyrå Eurostat. Största ökningen noteras för Estland. Finland stampade på stället.

SLC - Ed Mayo14112018
Plattformskooperativ främjar en hållbar delningsekonomi

Plattformsekonomin revolutionerar affärsverksamheten. Plattformar som exempelvis Uber och Airbnb skapar värde och får marknaderna att växa. Professor Ed Mayo, generalsekreterare på Cooperatives UK, talade om ägarskapets betydelse på Pellervos temadag om plattformskooperativ.

EU nobbar USA-krav på tillträde för livsmedel

EU kommer inte att förhandla med USA om mer import av amerikanska jordbruksprodukter. Det svaret gav handelskommissionär Cecilia Malmström under ett besök i Washington senaste vecka.

SLC - Img 2291
Fler blommor runt äppelodlingarna ger högre skörd

Vill odlare ha större äppelskörd bör de satsa på att öka mängden blommor runt äppelodlingarna. En ny studie gjord av forskare från bland annat Stockholms universitet visar att fler pollinatörer, såsom bin och blomflugor, dras till odlingen då – och chansen till pollinering ökar.

Sämsta spannmålsskörden på nästan 60 år i Sverige

Den totala spannmålsskörden i Sverige beräknas till 3,2 miljoner ton. Det är 46 procent mindre än förra året och är den lägsta skörden sedan år 1959, meddelar Jordbruksverket.

Sveriges första REKO-ring tävlar om konsumentpris

Sveriges första REKO-ring finns bland de fyra finalisterna som tävlar om konsumentpriset Blåslampan. De övriga finalisterna är Världsnaturfonden WWF, ICA:s Mitt klimatmål samt Facebookgruppen Tågsemester. Vinnaren koras den 28 november i Stockholm.

80 finländska företag deltar i Grüne Woche

Finland står i rampljuset på världens största matmässa i januari 2019 Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa i Tyskland med temat ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen. Över 80 företag från olika delar av Finland hämtar sina produkter och tjänster till den finska mässhallen på konsumentmässan Grüne Woche i Berlin den 18–27.1.2019.

EU halverade lagren med skummjölkspulver

Sedan 2015 har EU samlat 380.000 ton skummjölkspulver i interventionslagren. Hälften av det lagrade skummjölkspulvret har redan avyttrats.

SLC - Mjolkfusionen 2 Webb
Kommentaren: Fusionstider

Den fusion som nu föreligger mellan Maitosuomi och Itämaito har som mål att få en effektiv anskaffning och administration, med en högklassig producentservice och rådgivning som skall ge möjlighet att hålla en hög avräkningsförmåga i framtiden, skriver Henrik Strandberg i sin kolumn.

SLC - Mjolkfusionen 1 A Webb
Snart godkänns fusionen mellan Maitosuomi och ItäMaito

Styrelserna har skrivit under intentionsavtalet. Den 28 november ska Maitosuomis och ItäMaitos fullmäktigen godkänna fusionen. Då kommer vi att säga ja till varandra, säger fullmäktigeledamot Mats Broända.

SLC - Img 1908
Mjölksamarbetsgruppen träffades: Vallens roll i nya CAP intressant

​Vallens roll i nästa gemensamma jordbrukspolitik CAP27, det alltför låga producentpriset, djurskyddslagen och en samlande nationell mjölkstrategi var på agendan på SLC:s mjölksamarbetsgrupps möte, berättar dess ordförande Niclas Sjöskog.