43284259900 51Ecd4447A O
De brittiska konsumenterna är oroliga och konfunderade. Hittar man något att lägga i inköpsvagnen efter Brexit? FOTO: Tesco
Jordbruk EU Marknad

Britterna hamstrar mat
för att klara hård Brexit

Tiden går och sannolikheten för en hård Brexit ökar. Britternas oro över att bli utan livsmedel, mediciner eller reservdelar till bilen efter den 29 mars börjar bli påtaglig. En del britter har börjat lägga upp egna matförråd för alla eventualiteter.

I dessa dagar vimlar det av varningar för kaos i det fall att en hård Brexit kapar förbindelserna mellan EU och Storbritannien. Viktiga varor kan fastna i hamnarna och färska livsmedel riskerar att förfaras i väntan på förtullning.

Till och med toalettpapper hotar att bli en bristvara i Storbritannien, om man få tro alla rykten som sprids i medierna. Britterna kan få vänja sig av med frukt och grönsaker från Sydeuropa, varnar för sin del miljö- och jordbruksminister Michael Gove.

Samtidigt drar smarta affärsmän nytta av situationen. Till dem hör företagaren James Blake, som marknadsför en ”Brexit Box”, ett överlevnadspaket som ska rädda utmärglade britter från hungersnöd efter skilsmässan med EU.

Standard och deluxe

Brexit Box finns i olika versioner. Standardboxen kostar 295 brittiska pund, omkring 330 euro. I lådan finns förpackningar med frystorkade livsmedel i en mängd som ska räcka för en månad.

Matinnehållet kompletteras med vattenfilter och en tändpasta som ska vara till hjälp om distributionen av gas och el skulle krångla. Blakes företag ”Emergency Food Storage EU” har redan sålt förhållandevis många lådor till oroliga britter.

Överlevnadspaketet finns också i en deluxe-version som kostar det dubbla. Den lyxigare lådan innehåller bland annat för- och efterrätter, exempelvis rispudding. Ett litet spritkök och några små förvaringsboxar följer med på köpet.

Blake har kritiserats för att göra affärer med britternas rädslor. Han avvisar anklagelserna med att konstatera faktum. Sedan en längre tid står det klart att Storbritannien lämnar EU men det omöjligt att veta hur det ska gå till, säger han till BBC.

Den brittiska regeringen är irriterad över Blake och hans överlevnadspaket. Ingen behöver hamstra mat, invänder en talesman för Theresa May och hennes kabinett. Landet har matreserver i lager, heter det från officiellt håll.

Stora matkedjor varnar för problem

Men livsmedelsbranschen är allt annat än övertygad. Cheferna för de stora butikskedjorna Sainsbury´s, Asda, Marks & Spencer, Co-op och Waitrose, har författat ett brev till regeringen med en allvarlig varning för förestående problem inom livsmedelskedjan.

Det kan framför allt bli brist på färskprodukter. Nästan en tredjedel av alla livsmedel som konsumeras i Storbritannien härstammar från andra EU-länder. Om inget avtal nås före Brexit, måste produkterna förtullas i fortsättningen.

Läget kan bli akut under våren då britterna ska lämna EU. Under denna årstid importerar landet 90 procent av all sallat från EU. Detsamma gäller för 80 procent av tomaterna i brittiska butiker och 70 procent av frukten.

Det handlar om färskvaror som möjligast snabbt måste transporteras från fält till butiksdisk. Störningar hotar inom leveranskedjan, framför allt i form av omständiga tullkontroller. Risken är överhängande att varorna försenas och förstörs på vägen.

Dagens livsmedelskedja baserar sig på just-in-time-principen utan mellanlager. Det kan framför allt bli brist på färskprodukter. Nästan en tredjedel av alla livsmedel som konsumeras i Storbritannien härstammar från andra EU-länder.

Stigande matpriser

Företagsledarna räknar med långa förseningar för 90 procent av alla livsmedel som skeppas till Storbritannien via den franska hamnen Calais.

De franska myndigheterna har aviserat sanitära granskningar och tullkontroller som kommer att ta tid.

De brittiska konsumenterna måste sannolikt räkna med stigande matpriser som en följd av förändringarna. Läget förvärras för hela livsmedelsbranschen som redan idag kämpar med låg lönsamhet, beklagar sig handeln.