SLC - Ostmassa 2 Webb
Kända ostar bäst i kvalitetstävlan

Vartannat år äger en riksomfattande kvalitetstävling för inhemsk ost rum, med Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys SJY/Finlands Ostberedareförening (FOF) som arrangör. I årets kvalitetstävling, med utställning i Börssalen i Helsingfors, deltog 18 ysterier med 112 ostar i 12 serier.

SLC - Mejerier 8 A Webb
Mellanstorleken är mejeriernas marknadsnisch

Hollandsche Meesters i Nederländerna, Arctic Milk i Finland. Olika länder, olika typer av ost och olika sätt att nå framgång. Gemensamt är storleken och ostar av premiumkvalitet.

SLC - P037751 353785
Trump vill dra in jordbruket i förhandlingarna om handel

EU vill förhindra att handelstvisten med USA eskalerar och hoppas på nya och sakliga förhandlingar med USA-regeringen. Det kan bli svårt. På tisdagen hotade USA genast med strafftullar på europeiska bilar.

GMO-soja odlas olagligt i Ukraina

Nästan hälften av Ukrainas sojaproduktion bygger på olagliga genmodifierade grödor. Det hävdar miljöorganisationen Agent Green och producentorganisationen Donau Soja.

ASF kan förebyggas med vaccin för vildsvin

Spanska forskare tror att utbredningen av den afrikanska svinpesten snart kan förebyggas med hjälp av ett oralt vaccin som immuniserar vildsvin mot ASF. Vaccinet kan komma ut på marknaden redan inom två år.

Seminarium om afrikansk svinpest nästa vecka

Den 23 november ska ministeriet och Suomen Sikayrittäjät arrangera ett seminarium med fokus på afrikansk svinpest. Seminariet är avsett såväl för grisföretagare som för experter.

Konsumtionen av importerad lax ökade med närmare 14 procent

År 2017 konsumerade finländarna lite över fyra kg inhemsk fisk per person omräknat i filévikt. Konsumtionen av importerad fisk var nästan tio kg.

Förbränning av naturgödsel blir enklare

Att använda hästspillning och naturgödsel från andra produktionsdjur i energiproduktion ska bli enklare från och med den 15 november.

SLC - Lpx 155306
Illegala växtskyddsmedel är ett stort globalt problem

Handeln med förfalskade växtskyddsmedel är ett av de snabbast växande områdena inom den organiserade brottsligheten i EU. Preparaten är ett hot mot både hälsa och miljö och förorsakar stora ekonomiska förluster för jordbruket, uppger organisationen Europol.

SLC-utskott efterlyser uppryckning inom köttkedjan

Det behövs en uppryckning inom köttkedjan för att den inhemska produktionen ska kunna bibehållas. I den riktningen gick diskussionen på SLC:s slaktdjursutskotts möte i början av veckan. – Vi gick igenom odlingssäsongen och kunde naturligtvis konstatera att fodersituationen varierar, det ser värst ut på Åland och i Åboland, säger utskottets ordförande Jonny Kronqvist.

SLC - 180517 Schulze Campact 01
Tysklands miljöminister vill stegvis förbjuda glyfosat

Den tyska miljöministern Svenja Schulze vill stegvis förbjuda glyfosat inom landets jordbruk före utgången av 2023. Fram till dess ska de tyska odlarna sätta 10 procent av åkrarna i träda om de vill använda glyfosat. Men jordbruksministern reagerar kyligt.

EU förbjuder dikvat och pymetrozin i växtskyddsmedel

EU har beslutat om nya förbud mot verksamma ämnen i växtskyddsmedel. Förbuden gäller de verksamma ämnena dikvat och pymetrozin, som ingår i preparaten Reglone respektive Plenum. Preparaten får fortfarande användas under odlingsperioden 2019.