Virke som skadades av den tunga snön förra vintern ligger fortfarande kvar i skogen i stora delar av Kajanaland och Norra Karelen med risk för följdskador. Ungefär hälften av de förstörda träden blev kvar över sommaren.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Högskolor, organisationer, föreningar, företag och andra sammanslutningar kan ansöka om understöd för projekt som utvecklar livsmedelskedjan.
Regeringen har beslutat om de viktigaste nationella stöden till jordbruket och trädgårdsodlingen 2019. Till de stöd som regeringen nu fastställde hör nordligt stöd, nationellt stöd till Södra Finland och nationellt stöd för sockerbeta.

Den finländska matexporten ska öka. Esa Wrang som leder matprogrammet Food from Finland medger att det kommer att vara tufft, men kritiserar också livsmedelsindustrin och primärnäringen.

Mjölkproduktionen kommer att öka betydligt i framtiden, men trots att befolkningsökningen ger 1,2 miljarder fler konsumenter fram till 2030 kommer prisfluktuationerna inte att försvinna. Det konstaterades på ett mjölkseminarium på EuroTier i Hannover.

EU har en sund och globalt respekterad organisation som skyddar konsumenterna mot kemiska risker i livsmedel. Dessvärre är systemet så överbelastat att det inte kan sköta sina uppgifter fullt ut, varnar EU:s revisionsrätt i en ny rapport.
Köttkoncernen HKScan slutar med svart förpackningsplast eftersom den svarta plasten för tillfället inte går att sortera optiskt.
Försäkringar mot skördeskador och växtskadegörare befrias under de närmaste åren från skatt på försäkringspremier.

SLC och Sucros uppmanar odlare att överväga om sockerbetsodling kunde vara ett alternativ för dem och bjuder på betor och burgare i Raseborg 1.2 och i Vasa 4.2.

Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche som öppnar i Berlin i dag. Under onsdagen höll Henrik Creutz från Malmgård i Pernå på att ställa i ordning i den finländska hallen, hall 10. Det är tredje året i rad som Malmgård är med.

Finländska råvaror och matproduktionens särdrag, matens spårbarhet och konsumenternas rätt att känna till matens ursprung lyftes fram när arrangörerna för Finlands partnerlandssamarbete presenterade storsatsningen på Grüne Woche i Berlin i dag. SLC:s ordförande Mats Nylund påtalade hur Finlands läge påverkar landets matproduktion.

Bristande lönsamhet och långa köer till slakterier är några grundproblem som landets fårfarmare tampas med. Både problem och utvecklingsmöjligheter ventilerades då en rad aktörer från fårnäringen träffades i Seinäjoki. En prishöjning med en euro kunde betyda mycket, säger Tapio Rintala från MTK.