Jordbruk Globalt Marknad

Klassisk svinpest
sprider sig i Japan

Den klassiska svinpesten förefaller att spridas i Japan. Det första fallet av svinpesten upptäcktes senaste höst i regionen Gifu i centrala Japan. Nu har nya fall påträffats och minst 18.300 grisar har dödats under årets första fem veckor.

Den klassiska svinpesten påminner on afrikansk svinpest som för närvarande är högaktuell i bland annat Europa och Kina. Symtomen liknar varandra och den klassiska svinpesten är också mycket smittosam.

I Japan har den klassiska svinpesten nu upptäckts i fem separata regioner, bland dem Osaka. Jordbruksministeriet har sänt experter till de drabbade områdena för att upprätta skyddszoner och inleda andra säkerhetsåtgärder.

Jordbruksminister Takamori Yoshikawa uppger till tidningen The Japan Times att situationen är mycket hotande. Enligt Yoshikawa har smittan spridit sig inom ett stort område i Japan.

Enligt ministeriet har grisar i en farm i regionen Aichi testats positivt med avseende på viruset. Gården har levererat grisar till andra farmer i olika japanska regioner, vilket påskyndade utbredningen av den klassiska svinpesten.

Dessutom har omkring 130 smittade vildsvin påträffats i regionerna Gifu och Aichi. Efter det första utbrottet i september 2018 stoppades den japanska exporten av griskött för tre månader. Nu har förbudet återinförts.

Den japanska exporten av griskött och grisprodukter har hittills varit rätt blygsam men det nya frihandelsavtalet med EU kunde främja handeln. Nu befarar den japanska regeringen att den klassiska svinpesten ska försvåra exporten av grisar från Japan.