Juha Grohn 1
Atrias VD Juha Gröhn konstaterar att Atrias tillväxt i Finland har varit stark.
Jordbruk Marknad

Atria Finland växer, men råvarukostnaderna drog ner resultatet

Atriakoncernens omsättning 2018 landade på 1.438,5 miljoner euro, vilket innebär att den låg på ungefär samma nivå som året innan.

Atria Finlands omsättning överskred för första gången en miljard euro och också vinsten ökade jämfört med året innan. Även resultatet för Atria Danmark & Estland förbättrades och låg i linje med förväntningarna.

Däremot tärde stigande råvarukostnader på resultatet. Rörelsevinsten sjönk från 40 miljoner 2017 till dryga 28 miljoner 2018.

– Råvarukostnaderna har varit på tapeten hela fjolåret. Det här syns också i vår lönsamhet, kommenterade VD Juha Gröhn. Den torra sommaren drog upp priserna på foder vilket märktes speciellt i Ryssland där råvarukostnaderna under slutet av året steg med över 30 procent jämfört med motsvarande period året innan. Resultaten för Sverige och Ryssland nådde därmed inte upp till förväntningarna. De försvagade valutakurserna för den svenska kronan och ryska rubeln minskade koncernens omsättning.

Ny strategi för Atria Ryssland

Atria meddelade också att Atria Ryssland förnyar sin strategi med den centrala målsättningen att få affärsverksamheten på fötter, vilket innebär att förbättra försäljningen och vända resultatutvecklingen. Som en del av strategin undersöks också möjligheterna att sälja affärsverksamheterna i Ryssland.

Som helhet ser dock koncernen positivt på framtiden.

– Vi tror att nästa års vinst kommer att vara bättre än 2018, sade Gröhn.