Den franska regeringen planerar en avveckling av glyfosat inom jordbruket före slutet av 2020. Tanken är att genomföra planen på ett sätt som införlivar jordbrukare och trädgårdsodlare i processen.
Sedan tolv år tillbaka driver Henrik Beckman Glada Laxen – ett hotell med restaurangverksamhet på Bärö utanför Kumlinge i Ålands östra skärgård. Den konkursfärdiga restaurangen räddades med ett innovativt tänk och Beckman har ökat hotell- och restaurangverksamhetens omsättning från 50.000 euro om året till 280.000.
Uppåtgående priser är en klar ljuspunkt och inspirationskälla inom spannmålsvärlden som bäst. På längre sikt gäller det ändå för lantbrukarna att följa med och beakta den politiska utvecklingen och klimatförändringarna konstaterades det på Greppa Marknaden-seminariet i Gamla Vasa.
4H-ungdomarna i Finland samlade in 611 ton plast under den gångna sommaren. Det är i huvudsak fråga om konstgödselsäckar.
Noteringarna för mejeriprodukter föll med -3,5 procent på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.
EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira. Dioxinhalterna har sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet. Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften.
EU-kommissionens förslag till en förenkling av nya CAP riskerar att öka byråkratin befarar flera medlemsländer. Rådets ordförande Elisabeth Köstinger diskuterade före ministermötet också de kommande reglerna för ojusta affärsmetoder med ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, italienaren Paolo De Castro.
Finland gör en storsatsning på exporten och medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche i Berlin i januari. Det är första gången Finland medverkar på den anrika matmässan som ordnas för 84:e gången och temat som valts är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.
Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche. – Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa, säger exportchef Azaliya Sungatullina.
Ekologiska livsmedel fortsätter att vinna marknadsandelar. Branschen omsätter globalt redan 83 miljarder euro. Enbart den europeiska marknaden värderas till 33 miljarder euro, framgår det av statistik från den tyska specialmässan Biofach.
Vetenskaplig kunskap om främjande av hälsosam kost är vad finansminister Petteri Orpo (saml) vill vänta på, innan han bedömer fortsatta åtgärder kring läskskatt på naturligt tillverkad saft. Det här är vad han svarar på ett skriftligt spörsmål som den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström samt SFP-riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist och Mats Nylund ställde för en månads tid sedan.
Det låga sockerpriset framkallar oro i flera sockerproducerande EU-länder. EU-kommissionen utesluter interventionsåtgärder, men tillsätter en specialarbetsgrupp som ska titta på sockermarknadens problem.