Jordbruk EU Globalt Marknad

EU-skyddstullar kan
höja priset på gödsel

Copa-Cogeca kritiserar EU-kommissionens planer att införa antidumpingtullar på flytande mineralgödsel från bland annat Ryssland och USA. Kommissionen vill hjälpa EU:s gödselindustri, men i slutändan kan det bli EU-producenterna som betalar räkningen.

Den europeiska gödselindustrin krävde i fjol antidumpingtullar mot flytande kvävegödsel (UAN) från Ryssland och USA samt Trinidad-Tobago i Karibien. EU-kommissionen vill bevilja tullarna för att skydda den europeiska gödselindustrin.

Gödselindustrins lobbyorganisation Fertilizers Europe varnade redan i fjol för så kallad strukturell dumpning från Rysslands sida. Enligt gödselindustrin är de låga priserna på importerad gödsel ett hot mot den europeiska produktionen.

Kommissionen öppnade ett antidumpningsförfarande och drog slutsatsen att dumpning faktiskt ägde rum. I Ryssland fastställdes prisskillnader mellan den inhemska prisnivån och exportpriserna.

Ett liknande förhållande noterades också för gödselimporten från USA. De inhemska priserna i USA var högre än priserna på levererad vara till EU. Detsamma gäller den karibiska östaten Trinidad-Tobago.

Enligt kommissionen visar förfarandet att har länderna dumpat sina produkter i Europa och måste betala strafftullar på gödselleveranserna till EU. Preliminärt ska tullarna träda i kraft den 13 april.

De ryska tillverkarna av mineralgödsel ska betala en tull mellan 31,9 procent och 39,3 procent. USA måste betala en avgift på 22,6 procent för exporten medan Trinidad-Tobago ska erlägga en tull på 16,3 procent.

Dyrt för producenterna

Kruxet är att beslutet baserar sig på gamla prisjämförelser mellan sommaren 2017 och 2018. Enligt Copa och Cogeca har gödselpriserna sjunkit globalt sedan dess. Tullarna blir enbart ett påslag för de europeiska producenterna, som måste betala kalaset.

Enligt producentorganisationerna kan de nya EU-tullarna kosta det europeiska jordbruket upp till två miljarder euro under de följande fem åren. Belastningen är häftig med tanke på att gödselpriset i regel motsvarar en tredjedel av jordbrukets insatskostnader.

De senaste månaderna har priserna igen börjat stiga. Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen slår kommissionens åtgärder hårt mot de europeiska producenterna i en svår situation. Copa-Cogeca uppmanar därför kommissionen att avstå från strafftullarna.