Avocado5
USA:s gränstvist med Mexiko kan skada den livliga handeln med jordbruksprodukter, bland annat USA:s import av avocado. FOTO: Food Source Information
Jordbruk Globalt Marknad

Trumps gränshot
ledde till agrarkaos

USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.

Enligt Trump har Mexiko inte gjort tillräckligt stora ansträngningar för att stoppa alla asylsökande som försöker komma in i USA. Därför måste gränsen till Mexiko genast stängas och mexikanska bilar beläggas med tullar.

Senare relativerade Trump sitt hot och gav Mexiko en respit på ett år tills tullarna träder i kraft. Presidenten noterade att han känner embargots konsekvenser, men tillade att säkerheten är viktigare än handel.

Trumps uttalanden blev inte utan följder. Bilindustrin och jordbruket är sektorer som Trump gärna värnar om, men de är samtidigt helt beroende av en friktionsfri gränshandel. Trumps aktioner höll på att stoppa hela gränshandeln med livsmedel.

Producenterna går ut med kritik

Värdet av den ömsesidiga handeln mellan USA och Mexiko uppskattas till 611 miljarder US-dollar. Mexiko är den näststörsta marknaden för USA:s jordbruksexport, medan Mexiko står för 13 procent av USA-importen. En stor del är frukter och grönsaker.

Därför är det förståeligt att Trumps hotelser om gränsstopp förorsakade häftiga reaktioner hos USA-producenterna. Grisproducenternas organisation The National Pork Producers Council protesterade genast.

Enligt NPPC har producenterna det senaste året upplevt en tilltagande osäkerhet på marknaderna och försämrade exportutsikter. Värdet av exporten till Kina har detta år minskat med 32 procent och exporten till Mexiko med 28 procent.

Branschen har inte råd att förlora den mexikanska marknaden, inskärper NPPC och tillägger att Mexiko köper mer än en femtedel av den amerikanska grisexporten. Handeln med Mexiko är livsviktig för branschen.

Mexiko är likaså en viktig marknad för USA-nötkött. Inom sektorn för fågelkött är Mexiko den med avstånd viktigaste exportmarknaden. Detsamma gäller exporten av majs och mejeriprodukter.

Mjölkproducenternas organisation National Milk Producers Federation varnar regeringen för eventuella konflikter som kan inskränka exporten till Mexiko. NMPF påminner om att branschen kämpar med låga priser. Varje dag läggs sju mjölkgårdar ned i landet.

VD Tom Vilsack vid US Dairy Export Council understryker att de amerikanska exportörerna av mejeriprodukter redan lider av en minskande exporthandel. Anledningen är den höga prisnivån och en dålig handelspolitik.

Enligt Vilsack, som var jordbruksminister i Barack Obamas regering, skulle avbrutna handelsförbindelser med Mexiko skicka USA:s mejeribransch ett eller ett par decennier tillbaka i tiden.

Priserna på frukt exploderade

Men det är inte bara producenterna som skulle drabbas av ett handelsstopp. Trumps förslag att stänga gränsen till Mexiko pressade bara inom ett par dagar märkbart upp konsumentpriserna på frukt och grönsaker i USA.

Ett exempel är kilopriset på avocado, som steg med 50 procent. Importörerna befarade att det blir ont om varor och höjde priserna. Fyra av fem avocados importeras från Mexiko. Årligen konsumerar amerikanerna två miljarder mexikanska avocados.

En komplett stängning av gränshandeln kan allvarligt skada såväl de mexikanska odlarna som USA:s konsumenter och de amerikanska importörerna. Lagren av avocados skulle räcka högst tre veckor, sedan är affärernas hyllor tomma.

Förutom avocadohandeln kan stängda gränser hota en stor del av USA:s försörjning med frukter och grönsaker. Omkring 40 procent av frukten och hälften av grönsakerna som säljs i USA härstammar från Mexiko.