Blomqvist tf VD för Ålandsmejeriet

Ålandsmejeriets försäljningschef Stefan Blomqvist fungerar som tjänsteförrättande vd tills en ny ordinarie verkställande direktör tillträder.

SLC - Klockner
Jordbruket har utvecklats men kraven ökat

Allt eftersom jordbruket har utvecklats har kraven på näringen ökat. Konsumenterna har blivit mera kritiska när det gäller att skydda miljön, klimatet, resurserna och boskapen samt konsumentskyddet.

SLC - Bengt Anders
Bra att Finland har satsat

Storleken är det första man reagerar på, det fullsatta utställningsområdet är mer än tio hektar. Det är ordföranden för SLC:s och SLC:s spannmålsutskott Bengt Nymans första spontana kommentar, efter att han kommit hem från Grüne Woche.

SLC - Leppa
Jari Leppä tackade SLC och MTK

SLC - Tim
Tim Blöcker efterlyser inflytande för jordbrukarna

Investeringarna inom jordbruket ligger nere för tillfället, säger ordföranden för unga jordbrukare Landjugend i Slesvig-Holsten Tim Blöcker. Mycket beror på torkan, men också det politiska klimatet spelar in.

SLC - Helsinki Mills
Möjligheter i Tyskland men man måste stå på sig

Havre är trendigt också i Tyskland och Finland har goda chanser att få in produkter på den tyska marknaden. Kvaliteten måste däremot vara hög vilket ska få kosta.

SLC - Lpx 150613
Mjölkpriset i EU har slutat stiga

Det genomsnittliga mjölkpriset till EU-bonden vände uppåt under sommaren 2018 och fortsatte att stiga under hösten. I november vände medelpriset igen lätt nedåt med 0,16 cent eller 0,5 procent, till 34,66 cent per kg.

SLC - Jutta Andreas
Berlinare positivt överraskade över Finland som matland

Berlinarna Jutta och Andreas njuter av att provsmaka Åby Foods produkter på Grüne Woche. Det är första gången de är i kontakt med Finland som matland.

SLC - Hogan
Nästa runda i CAP måste slutföras

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vill påskynda framstegen mot ett gemensamt klimat- och miljömål 2030, och dessutom slutföra nästa livscykel i den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.

Omröstningen om UTP-direktivet nu bara en formalitet

UTP-direktivet kommer att röstas igenom av parlamentet i februari, men eftersom alla förhandlingar redan är över och jordbruksutskottet redan röstat ja till det slutliga förslaget med stor majoritet, är det bara en formalitet. Därför kommer direktivet att bli giltigt redan innan EU-valet i maj.

SLC - Lappfpo6
Minskad konsumtion skapar huvudbry för potatisbranschen

Potatis är ett bra och förmånligt livsmedel som dessutom har ett lågt koldioxidavtryck. Trots det minskar konsumtionen i Finland. Det är ett stort orosmoment för Micael Gröndahl, som tillträdde posten som vd för Lappfjärd Potatis Ab i somras.

Brasilien planerar införa slankare köttkontroll

Brasiliens regering överväger att låta landets skandaltyngda köttindustri sköta köttkontrollen på egen hand. Det föreslår landets nya jordbruksminister Tereza Cristina Diaz.