46491213695 5570Ae3732 O
USA anklagar EU för olaglig subventionering av flygplanstillverkaren Airbus. Ett illa dolt hot mot det europeiska jordbruket finns också med i bilden. FOTO: LFSB Planes Pictures
Jordbruk EU Globalt Marknad

USA hotar EU med nya sanktioner

USA-regeringen hotar EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna uppges vara ett svar på subventioner som EU betalar för att stöda flygplanstillverkaren Airbus.

USA och EU grälar sedan många år tillbaka om stöden till flygindustrin. Båda sidorna anklagar varandra för att betala olagliga subventioner till sina flygplanstillverkare. Nu hotar en ny konfrontation.

Trump-regeringen har igen en gång plockat fram Airbus-kortet. USA:s handelsrepresentant Robert Lighthitzer offentliggjorde på måndagen en preliminär förteckning över EU-produkter som hotas av strafftullar om stöden inte avvecklas.

Tullavgifterna summerar sig till omkring elva miljarder US-dollar, vilket enligt Lighthitzer motsvarar den skada som de europeiska subventionerna till Airbus förorsakar USA. Han hävdar att EU-stöden inte fyller de krav som världshandelsorganisationen WTO förutsätter.

Jordbruksprodukter är med på USA-listan

Förteckningen omfattar flygplan och flygplansdelar, men också en lång rad livsmedelsprodukter hotas av strafftullarna. Tullar skulle bland annat läggas på ett stort antal ostsorter, viner, olivolja, citrusfrukter och fiskprodukter.

Tvisten om de påstådda subventionerna till Boeing och Airbus pågår sedan 2004 och flammar ständigt upp på nytt. De två flygplanstillverkarna hävdar på varsitt håll att konkurrenten stöds med olagliga stöd från staten.

Problemet har rullats genom alla instanser inom WTO. Förra året gav WTO ett utslag som gynnade USA. Enligt domarna erhåller Airbus fortsättningsvis olagliga statsstöd. Men WTO fastslog alldeles nyligen att också Boeing får olagliga stöd från USA-regeringen.

Lighthizer hotade redan förra året EU med sanktioner. Denna gång lägger man på ett extra kol för att tvinga EU att stoppa sina subventioner till Airbus. Om så sker, skulle USA annullera de hotande strafftullarna på europeiska produkter.

EU befarar att handelstvisten med USA igen kommer att eskalera. Trump hotar sedan flera månader med höga tullar på bilar från EU. Presidenten anser att hans land missgynnas av sina handelspartner.

EU har räknat med ett angrepp

EU-kommissionen uppgav på tisdagen att den överväger motåtgärder om USA följer upp sina hotelser. Kommissionen har redan inlett sonderingar för att påskynda behandlingen av en eventuell handelstvist om Boeing inom WTO.

I Bryssel har man redan räknat med ett angrepp av Trump. Kommissionen kommer därför att lägga fram en förteckning över tänkbara mottullar på amerikanska produkter. Som exempel har russin och ketchup nämnts.

Samtidigt läser kommissionen in ett visst budskap i Ligthizers förteckning. Den innehåller iögonenfallande många jordbruksprodukter. Det kan vara ett tecken på att USA försöker trycka på sina tidigare krav att dra in jordbruket i handelsförhandlingarna.

EU har hittills gjort det klart för Washington att jordbruksfrågorna lämnas utanför alla samtal om handeln med USA. Kommissionen räknar samtidigt med att Trump kan verkställa sitt hot om biltullar.

Trump-administrationen ställer sina krav vid en knepig tidpunkt kort före Europavalet med påföljande vaktombyte i Bryssel. EU kämpar dessutom med den akuta och kaotiska Brexitprocessen som tarvar en snabb lösning.

Artikeln har uppdaterats 10.4 med uppgifter om EU-kommissionens respons på tvisten.