Friesland
FAO:s matprisindex stöddes i mars av en stark, global efterfrågan på mejeriprodukter. Mjölkindexet steg med 6,2 procent. FOTO: FrieslandCampina
Jordbruk Globalt Marknad

Priset på mejeriprodukter
stabiliserade FAO-indexet

FAO:s matprisindex förblev praktiskt taget oförändrat under mars månad. En stark prisökning inom mjölkprodukter kompenserade fallande priser på spannmål, socker och växtoljor. På årsbasis har indexet däremot fallit med 3,6 procent.

Priset på varukorgen för mejeriprodukter steg för tredje månaden i följd och klättrade i mars uppåt med 6,2 procent. Det starka resultatet beror framför allt på höga noteringar för smör, helmjölkspulver och ost.

Enligt FAO har efterfrågan på importerade mejeriprodukter ökat i världen. Samtidigt minskade exporten från Nya Zeeland och Australien, där en säsongbetonad åstramning noteras för produktionen.

Skummjölksboomen har börjat plana ut

Priset på skummjölkspulver har däremot fallit då den stigande efterfrågan börjar plana ut. Å andra sidan sjunker priset och efterfrågan från en ovanligt hög nivå. Under årets första månader har priset stigit som en raket.

Prisindexet för spannmål sjönk däremot i mars med 2,2 procent. Det motsvarar i stort sett fjolårsnivån vid samma tidpunkt. Av alla spannmålsslag förlorade vetet mest. En av orsakerna till prisfallet är optimistiska prognoser för nästa skörd.

Men priset har dessutom pressats av ett växande utbud av exportvara. Detta gäller särskilt USA-vete. Priset på majs har också hamnat under press. Marknaden är späckad med exportvara och den nedåtgående trenden påskyndas av goda skördeutsikter i Argentina.

På köttsidan noterar FAO en liten prisökning med 0,4 procent. På marknaden för kött härskar sedan länge en måttlig prisvolatilitet. Noteringarna för de viktigaste köttslagen gick upp under mars månad.

Trots ett ökat utbud från viktiga leverantörer steg priserna på griskött, nötkött och fågelkött. Den kinesiska marknaden drar särskilt bra. I gengäld sjönk noteringarna för lammkött för tredje månaden i följd på grund av en massiv export från Oceanien.

Sockerpriset faller på nytt

Efter en svag uppgång i februari fortsatte sockerpriset att sjunka under mars månad. Sockerindexet föll med 2,1 procent. Enligt FAO beror detta på oväntat goda skördar i de viktigaste producentländerna.

Analytikerna utgår från att Indien snart kör om Brasilien som största producentland på världsmarknaden. Enligt de senaste marknadsanalyserna har den indiska produktionen ökat med åtta procent mellan oktober 2018 och januari 2019.

Tidigare prognoser har förutsagt en fallande sockerproduktion i Indien, men produktionsutsikterna har förbättrats. Den försvagande brasilianska valutan har dessutom pressat sockerpriset.

Priset på växtoljor har igen fortsatt att sjunka efter en kort uppgång. FAO-indexet för växtoljor sjönk i mars med 4,4 procent. Noteringarna föll i alla produktkategorier, från palmolja till soja- och rapsolja.

Efter tre månader av stigande priser, utgår marknadens aktörer från en dämpad efterfrågan på importvara på marknaden och växande lager i de viktigaste producentländerna.