Jordbruk Globalt Marknad

Dränkta spannmålslager
blir problem för USA-bönder

Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.

Röjningsarbetena avancerar långsamt. Boskapsgårdarna har ännu inte lyckats värdera sina förluster så länge kadaver flyter omkring i floderna. Alla förstörda spannmålslager kan inte heller nås för en detaljerad uppskattning av skadorna.

Översvämningarna inträffade vid en möjligast ogynnsam tidpunkt. Antalet konkurser ökar oroväckande hos farmarna i mellanvästern. Statligt stöd saknas för att täcka förlusterna av lagrad spannmål.

Jordbruksministeriet USDA har ingen mekanism som ersätter kostnader för översvämningar av lagrad spannmål, uppger Reuters. Man saknar erfarenheter av problemet, eftersom farmarna förvarar mer spannmål i lager än någonsin tidigare.

Efter flera år av goda skördar och en svag marknad ligger stora mängder spannmål i USA-lagren. Dessutom sitter sojaodlarna på stora överskott som en följd av USA:s senaste handelskrig med Kina.

Det börjar dessutom bli bråttom med vårsådden, men de fuktiga jordarna tillåter ännu inget såningsarbete. På den punkten kan farmaren räkna med ersättningar från sin försäkring, förutsatt att premierna är betalda.

Försäkringarna ersätter vanligen mellan 55 och 60 procent av förlusterna för osådda grödor. Däremot ersätter försäkringen inte förlusten av skördad spannmål i översvämmade silobyggnader.

Producenterna hoppas ännu att USDA ska finna en utväg för att hjälpa drabbade farmare, som har betraktat sina spannmålslager som en garanti för sämre tider. God vilja finns, men det förutsätter en lång politisk process, uppger en USDA-tjänsteman för Reuters.