SLC - Traktorprecision 1
Unga förare tävlade i traktorprecision

Av 25 förhandsanmälda ungdomar kom 22 till start när Närpes 4H senaste vecka arrangerade de österbottniska distriktsmästerskapen i traktorprecision. Årets tävling bestod av två klasser; 15 år och yngre samt 16 år och äldre. Alla tävlande var pojkar.

Unga bönder utmanas delta i #manuhaaste

SLC-unga har blivit utmanade av Egentliga Finlands MTK:s unga producenter att delta i #manuhaaste. Meningen är att filma konst som utförs av unga lantbruksproducenter, helst i lantbruksmiljö.

Beredningsgrupp diskuterade förebyggande av vargattacker mot jakthund

Skador på hund och hur förebygga dem stod högst på agendan när beredningsgruppen för förvaltningsplanen för varg samlades till sitt första möte. Frågan är aktuell under pågående älgjaktsperiod.

Höstens bytesmängd av vitsvanshjort betydligt större än tidigare

Man strävar till att minska på vitsvanshjortbeståndet som ökat i sydvästra Finland genom en effektiverad jakt. I början av jaktperioden har man fällt en rekordstor mängd vitsvanshjortar, meddelar Finlands viltcentral.

ÅPF vill ha bort Ålands vildsvin

Efter nya rapporter om förekomst av vildsvin på Åland betonar Ålands producentförbunds vd Henry Lindström att förbundets tidigare ståndpunkt står fast: – De ska utrotas. Det ska inte etableras någon vildsvinsstam på Åland.

SLC - Matkultur 1
Leif Blomqvist tilldelades Marthas matkulturstipendium

Pomolog och plantskolemästare Leif Blomqvist från Lepplax i Pedersöre har av Marthaförbundet utsetts till Årets matkulturstipendiat. Tack vare Blomqvist finns det idag ett stort utbud vinterhärdiga fruktträd som klarar vårt klimat, även i de norra delarna av landet, skriver Marthaförbundet i sin prismotivering.

SLC - Ungtraff 1 Okt2018
Unga bönder från tre förbund träffades i Vasa

I år var det ÖSP:s tur att stå värd för den två dagar långa ungdomsträff som de tre förbunden ÖSP, MTK-Etelä-Pohjanmaa och MTK-Keski-Pohjanmaa turas om att arrangera i stort sett varje år. Ett tjugotal unga jordbrukare deltog i den tvåspråkiga träffen som senaste fredag inleddes med en kort seminariedel vid Yrkesakademin i Vasa.

SLC - Delningsekonomi Okt18
Delningsekonomi kan skapa tillväxt i skärgården

Skärgårdsdelegationens utredningsprojekt ”Delningsekonomi som en möjlighet för vattenområdena i skärgården, längs kusterna och på insjöområdena” överräcktes i onsdags till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

SLC - Slowfood 1
Slow Food-festivalen hade vädrets makter på sin sida

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.

SLC - Lbriksdag 1
Mobilen ska ge skjuts åt landsbygden

Många tips och exempel på de väldiga möjligheter som de nya digitala kanalerna ger för att utveckla landsbygden och dess näringar imponerade under förra veckoslutets Landsbygdsriksdag på Åland.

Bondegympan i Borgå på nytt ställe

SLC Nylands Borgåavdelning inleder vinterhalvårets bondegympa i nya utrymmen. Bondegympan börjar fredag 26 oktober klockan 16.30 på adressen Borgmästargatan 36 i Borgå.

På lördag börjar älgjakten i full skala

Den andra lördagen i oktober börjar den egentliga jakttiden på älg. På många ställen finns det fler jaktlicenser att tillgå än i fjol, meddelar Finlands viltcentral.