Koslapp1
Lyckan var uppenbar när Rilax gård ordnade kosläpp i Bromarv.
Jordbruk Livet på landet

Korna ute på bete igen i Rilax

Hereford-korna sprang lugnt och rutinerat ner på bete under Rilax gårds kosläpp i Bromarv den andra lördagen i maj. Endast en kalv hade hellre sprungit hem igen, men förstod snabbt det goda i den gröna vallen.

– Det mesta går på rutin eftersom korna alltid släppts ut så här, men det blir förstås mera att tänka på när vi har publik. Till exempel om våffelsmeten räcker åt alla, sade Mikael Aminoff från Rilax gård.

Vallen hade hunnit långt nog för ett lass kor, men de andra fick vänta en vecka till på att komma ut.

– Vi har valt andra lördagen i maj som tidpunkt för kosläppet, men nästa år infaller den redan 10.5. Det börjar bli lite väl tidigt. Här nere i Bromarv är våren inte så långt framskriden som till exempel i Salotrakten eftersom vi ligger så nära havet, sade Aminoff.

Dessutom har en torr sommar åföljts av en torr vår.

– Vi får verkligen hoppas att inte fjolåret upprepar sig. Vi lyckades nätt och jämnt få ihop foder för eget behov, men halmen betalade vi extra för. Annars hade den skeppats iväg till Åland för högre pris.

Fåren storfavorit

Aminoff uppskattade att publikmängden var något mindre än åren innan, eftersom det samtidigt ordnades andra evenemang i trakten.

– Dessutom har det lovats regn, vilket vi hoppas att stämmer, konstaterade han.

På plats för att se korna var bland annat ekenäsborna Sofie, 6, och Felicia, 8, med sin mamma Malena Knutsson. Flickorna hade inte varit med om ett kosläpp tidigare.

– Men vi har nog sett kor hemma i Ekenäs, sade Felicia.

Korna och kalvarna var fina, men fåren och lammen tog priset, tyckte flickorna. Fåren blev bortskämda med kirskål av många ivriga barn.

Samtidigt kunde besökarna köpa gårdens eget ekologiska kött, korv samt våfflor.

– Egentligen var det min dotter Jessica som hade stora planer för att ordna kosläppet, sade Aminoff. Hon fick däremot ett barn för två dagar sedan, så jag fick ta över planeringen.

Kosläppet i Rilax kommer också framöver att ordnas enligt samma koncept, bland annat med tipsstig, fotovägg för barnen och förstås fåren som tigger efter kirskål.

Koslapp5
Sofie, 6, och Felicia, 8, fick se ett kosläpp första gången. Kor hade de däremot sett flera gånger i hemtrakterna i Ekenäs.