SLC - Skordefest 1
Doftresa bland kungsgårdens kossor

Håkan Lundberg guidade under två dagar besökare med traktor och släpvagn genom Haga Kungsgårds ladugårdar med över 350 mjölkande kor gav den åländska Skördefestens mer än tiotusen besökare chansen att verkligen insupa äkta landsbygdsdofter.

Jakten på sädgås startar i sydöstra Finland

Jakten på sädgås fortsätter liksom i fjol i vissa angivna kommuner i sydöstra Finland. Jakten startar den 1 oktober och avslutas den 30 november.

SLC - Recept Dipp
Recept för skördefest i skördetid

Skördetidsrecept.

Jaktvårdsavgiften för unga ska sänkas till 20 euro

Jaktvårdsavgiften för personer under 18 år ska sänkas från nuvarande 39 euro till 20 euro. Målet med ändringen är att sänka kostnaderna för jakt som hobby och att uppmuntra unga att börja jaga.

SLC - Skargardsfest
Skärgårdens skördefest lockade folk trots regnskurar

Skärgårdens skördefest arrangerades den 14-16 september för elfte gången. Skördefesten består av flera olika programnummer och evenemang på olika platser i Åbolands skärgård. Andra året i rad arrangerades Fiskrökningens FM på Kyrkbacken i Nagu.

SLC - Mangs Foto Mona Salama
Matmarknaden på Mangs gård lockar med lokala produkter

Matmarknaden på Mangs gård, som i år ordnas för nionde gången på lantgården i Solberg i Ingå, är känd för sin fina stämning och lockar årligen omkring 4.000-6.000 besökare.

SLC - Skordefest
Uppdukat för åländsk skördefest

Uppe på höskullan i bakgrunden har Christer Karlsson och Britt-Marie Sundqvist både gårdscafé och ett litet gårdsmuseum. Till höger i bildkanten gårdens potatisupptagare av 50-talsmodell, som Christer passat på att plocka fram inför Skördefesten.

Kontrollera de nya jakttiderna för skogshönsfåglar

Tiden för höstjakt på skogshönsfåglar kan variera från en till tre månader beroende på kommun.

SLC - Ull 3
Inhemsk ull ekologisk och etisk – men förbisedd

Bräkande får, kabelsaxarnas surr och nyfikna åskådare. FM i fårklippning var starten på ullveckorna, som pågår till den 23 september. Den inhemska ullen ska få en välförtjänt profilhöjning.

SLC - Kabelbrott 1
Jordkabeln kanske inte ligger så djupt som du tror

Anders Abrahamsson ser inte med samma lugn som tidigare på förekomsten av jordkablar under hans åkrar. Hans far Greger visste inte att han dragit av en jordkabel i söndags medan han körde alvluckrare på en åker mellan Brokärr och Mattkärr på Kimitoön.

Över 10.000 besökare på öppna ekogårdar

Över 10.000 finländare besökte öppna ekogårdar runtom i landet på finska naturens dag, som firades den sista lördagen i augusti. Sammanlagt 42 ekogårdar på olika håll i landet deltog i år i evenemanget.

SLC - Ma Bra
KAJ skräddarsyr show för Må bra-dagar

Under hösten kommer Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må bra-dagar för lantbruksföretagare runtom i Finland. Tre av tillfällena ordnas på svenska och på dessa kommer humorgruppen KAJ att uppträda med skräddarsytt material, här i sällskap med Susann Rabb.