Img 1294
Skördefestens Vänners verksamhetsledare Liz Mattsson (till vänster) och Anita Lundin som är projektledare för Åland Grönskar hälsar välkommen till ”vårens största fest” på den åländska landsbygden. FOTO: Skördefestens Vänner
Jordbruk SLC Livet på landet

Åland Grönskar med sparrisfest

För tredje året i rad ordnas det vårliga evenemanget Åland Grönskar på lördag och söndag den 25-26 maj. Men den åländska ”Skördefestens lillasyster” smygstartar redan på fredagskvällen med stort invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby.

Kalaset är ett samarbete mellan centrets landsbygdsrelaterade organisationer och marknadsförs som Ålands största picknick med ägg som tema och mycket att göra för både barn och vuxna.

Den som inte tar med sin egen picknickkorg kan köpa mat på plats från ett brett utbud som bland annat innefattar sparrisrundan, som är en av nyheterna för året.

– Med den vill vi passa på att lyfta fram den åländska sparrisen som har premiär den här årstiden, påpekar Anita Lundin som är projektledare för Åland Grönskar och Skördefestens Vänners verksamhetsledare Liz Mattsson.

Flera restauranger deltar med smakportioner av sparris tillagade på deras eget vis. Restaurangerna rekommenderar också passande drycker.

Grillmästerskapet vid mikrobryggeri

För att fira in våren och lyfta fram de fina lokala råvarorna arrangeras Åländska Mästerskapen i hamburgare för andra gången. Fjolårsmästaren Henrik Jansson försvarar sin titel vid grillfesten som i år flyttats till mikrobryggeriet Open Water Brewery i Lemland Knutsboda.

Nygårds Skogsgrisar i Sund Mångstekta och Bettys restaurang & skafferi i Eckerö Storby har i år gått upp från Plåpp Åpp till Utflyktsmål och har öppet under hela evenemanget.

Nya medverkande för året är Café Djurvik och Djurviks Gästgård i Jomala samt bageriet Johannas Hembakta, som nu har fått sina lokaler i Grelsby redo att ta emot besökare.

– Njut av åländsk mingelmat, lär dig varför tångmärlor kramas, lyssna på musik i äppelblom eller på en hel kör med över 100 personer, lär dig hur man tillverkar en traditionell åländsk midsommarkrona eller gör rödmyllefärg. Du kan också uppleva konst och lära dig om ätliga växter, frestar Liz Mattsson och Anita Lundin.